Podpora od Marlus Group Ako často by sa mal regenerovať zmäkčovač vody? - Marlus Group
Regenerácia zariadenia na zmäkčovanie vody - častá téma o starostlivosti o zariadenie

To ako často sa bude zmäkčovač vody regenerovať sa kontroluje ventilom na samotnom zmäkčovači.

Ventil alebo kontrolný ventil je mozgom celej jednotky zmäkčovača, nakoľko vydáva pokyny kedy sa má spustiť proces regenerácie.

No najprv sa poďme baviť o tom, PREČO vôbec dochádza k regenerácií / čisteniu.

Prečo sa zmäkčovač vody regeneruje alebo preplachuje?

Vo výmenných iónových zmäkčovačoch vody je tvrdá voda filtrovaná cez lôžko zmäkčujúceho materiálu, t.j. živice. Pri kontakte minerálov tvrdej vody so živicou sa živica naviaže na minerály tvrdej vody a  ďalej ich už nepustí.

Po zachytení minerálov tvrdej vody v živici a po ich odstránení z vody sa voda stáva opäť mäkkou. Po istom čase sa živica vo vodných zmäkčovačoch úplne zanesie vodným kameňom a je potrebná jej výmena.

Vtedy prichádza na rad preplachovanie – deje sa tak, aby sa mohol celý systém regenerovať alebo aby bolo zariadenie pripravené na spustenie nového procesu zmäkčovania.

 

Čo sa deje počas procesu regenerácie?

Počas regeneračného procesu je živica vo vodnom zmäkčovači zaplavovaná soľankou, ktorá tak živicu čistí od usadených minerálov a splachuje ich do odpadu / výpustu.

Zmäkčujúca živica vo vodnom zmäkčovači je teraz čistá a pripravená na opätovné zmäkčovanie vody.

Tento cyklus sa opakuje približne každý týždeň, to však záleží od spotreby vody, a tým vás umožňuje neustále zásobovať mäkkou vodou.

 

Ako vie vodný zmäkčovač kedy sa má regenerovať / čistiť?

kedy regenerovaťNa trhu existuje široká škála výrobcov zmäkčovačov vody a ich modelov – a taktiež niekoľko rozdielnych typov ventilov. Zmäkčovač vody sa začne čistiť vtedy, keď mu kontrolný ventil povie aby začal proces regenerácie. Vo vodnom zmäkčovaní sa vo všeobecnosti používajú dva typy regenerácie, podľa toho aký typ ventilu používate, existuje: regenerácia spúšťaná časom / časovým spínačom a vyžiadaná / manuálna regenerácia.

Pri regenerácií spúšťanej časom / časovým spínačom sa hodiny na kontrolnom ventile zvyčajne nastavujú tak, aby sa systém regeneroval po určitom počte dní a v dobe so zvyčajne nízkou spotrebou vody (továrenské nastavenie je zvyčajne na druhú hodinu v noci). Tento proces sa zopakuje najmenej raz za týždeň.

Odborný technik na úpravu vody určí hodnoty nastavenia ventilu na základe kvality vašej vody, veľkosti nádrže / zásobníka na živicu, podľa spotreby vody vo vašej domácnosti, počtu ľudí v domácnosti, atď. Ak počas regenerácie systému vznikne dopyt po vode, tak je možné získať neprečistenú vodu pomocou automatickej voľby obtokového ventilu.

Pri regeneračných / čistiacich nastaveniach podľa dopytu si ventil kontroluje spotrebu vody a potom čo sa zmäkčovadlom prefiltrovalo stanovené množstvo vody sa následne prepne do regeneračného módu.

Vyžiadaná regenerácia

Funguje na tom istom princípe. Čím viac vody používate, tým častejšie sa bude musieť preplachovať. Napríklad, ak máte doma návštevu a míňate viac vody ako normálne, tak sa vaša jednotka bude musieť častejšie regenerovať.

Oba druhy regenerácie fungujú spoľahlivo už mnoho rokov. Vyžiadaná regenerácia sa často pokladá za efektívnejšiu a to ako pri používaní slanej, tak aj sladkej vody, lebo systém sa regeneruje len vtedy, keď vyčerpal svoju zmäkčujúcu schopnosť / kapacitu, oproti tomu taká regenerácia v stanovený deň sa regeneruje bez ohľadu na to či regeneráciu zmäkčovač potrebuje alebo nie (to sa môže stať pri časovom spínači).

 

Kedy by som mal skontrolovať kontrolný ventil svojho zmäkčovača?

Ak sa vám stane, že spozorujete výpadky napájania (trvajúce dlhšie než hodinu), tak v takom prípade budete možno musieť resetovať čas na kontrolnom ventile. Väčšina vnútorných batérií na ventiloch je navrhnutá tak, aby si uchovala čas až po dobu 24 hodín.

Pre viac informácií si pozrite váš manuál na montáž a údržbu vášho zmäkčovača.

 

Kedy mám zavolať svojho odborníka na úpravu vody?

Zmena kvality vody: Ak spozorujete zmenu v kvalite vody…

  • Najprv skontrolujte či je prázdny zásobník so soľankou, ak je tak je potrebné doplniť ďalšiu soľ do zmäkčovača vody.
  • Skontrolujte či je váš systém napájaný.
  • Skontrolujte či vaše odpadové potrubie nie je nejako pokrútené, čo by tak mohol brániť prúdeniu kvapaliny pri regenerácií.

Ak ste vylúčili tieto tri príčiny, tak čo najskôr zavolajte svojho odborníka na úpravu vody.

 

Odporúčame vám, aby ste si váš vodný zmäkčovač dali každý rok skontrolovať. Tento bod je dôležitý, lebo:

Váš odborník na úpravu vody vám môže otestovať vašu vodu, aby ste sa uistili, že sa jej zloženie za ten rok nezmenilo. Hoci je sieť našich verejných vodovodov pozorne monitorovaná, aby sa tak dodržiavala čistota pitnej vody stanovená v legislatívnych kritériách, tak tomu nemusí tak byť vo vašej miestnej čističke odpadových vôd. Na základe výsledkov z testov vody vám môže odborník na úpravu vody nastaviť vaše systémové nastavenia, namontovať vám pomocný filter pred hlavný filter na vodu, alebo čokoľvek čo je potrebné aby vám aj naďalej zabezpečil prísun prvotriednej vody.

To, že si budete každoročne robiť kontroly vášho zariadenia vám zaručí, že budete mať optimalizované nastavenia vášho systému a to vám ušetrí peniaze.

Ak sa vám bude zdať, že sa váš zmäkčovač vody regeneruje až príliš často, tak vám odborník môže zmeniť nastavenia, alebo spraviť potrebné opravy. Ak je nevyhnutná oprava alebo výmena dielov, tak sa uistite, že máte po ruke záručný list od výrobcu alebo predajcu vášho zariadenia. Nezabúdajte, že príliš časté regenerovanie sú ďalšie výdavky v podobe výdavkov za spotrebu vody, ako aj za dokúpenie ďalšej soli.

Odborník na úpravu vody môže váš systém dezinfikovať a vyčistiť, aby sa tak uistil, že váš systém bude aj naďalej produkovať pre váš domov len tú najlepšiu možnú vodu.

Najnovšie články

Reverzná osmóza s NanoPad1 - efektívna technológia pre čistú a zdravú pitnú vodu
2.4.2024

Prečo si vybrať osmotický filter? 3 najdôležitejšie fakty

Je osmotický filter to najlepšie riešenie pre úpravu mestskej, alebo studničnej vody ? Ako filtruje vodu? Čo dokáže filtrovať ? Ako filtruje vodu ? Čo je to reverzná osmóza? Je naozaj voda po filtrácii bez minerálov?

Prečítať článok
Správna inštalácia zmäkčovača vody - kroky a tipy na úspešnú montáž zariadenia
5.3.2024

Inštalácia technológie na úpravu vody alebo filtrácie

Vybrali ste si filtráciu alebo úpravu vody? Našli sme pre vás riešenie ako upraviť vašu mestskú, alebo studničnú vodu? To čo sme navrhli, alebo ste si vybrali vám aj nainštalujeme. Je pripravených 8 technikov čo denne inštalujú, servisujú technológie na úpravu vody.

Prečítať článok
Úprava vody podľa potrieb - špecifické metódy a technológie na zlepšenie vody
5.3.2024

Návrh úpravy vody podľa vašich potrieb

Voda v našich domácnostiach sa používa na veľa účelov, ako na pitie, varenie, kúpanie, pranie, kúrenie. Ale mať dnes kvalitnú vodu je v dnešnej dobe nie otázkou šance, ale voľby. Každý z nás sa môže rozhodnúť akú kvalitnú vodu bude mať na dennodenné používanie.

Prečítať článok
co-je-zmakcovac
26.12.2023

ČO JE a ČO NIE JE zmäkčovač vody?

Ak vo vyhľadávači zadáte, aby vám našlo zmäkčovač vody, nie vždy sa Vám naozaj ukážu skutočné zmäkčovače vody.

Prečítať článok

Sme hrdými partnermi

sponzor4sponzor3Airwatec logojohnguest logoGreenfilter logoLogo Krausen
NOVINKA!
ONLINE
OBHLIADKA
CEZ MOBIL
REGISTROVAŤ SA
velka kvapkavelka kvapka
MERANIE
TVRDOSTI
VODY
ZADARMO
CHCEM TO
velka kvapkavelka kvapka