Máte kaviareň? Peknú reštauráciu? Prevádzkujete hotel? Podávate klientom denne kávu? Nehovoriac o tom, že máte drahé kávovary, najlepšiu kávu, vyškolení personál. Ale najdôležitejšia zložka kávy je stále voda. Voda, ktorá je dodávané z mestských rozvodov vody. Aká je voda z vodovodu? Videli ste niekedy mechanické filtre na centrálnom prívode vody v akom sú stave?
Našťastie už väčšina prevádzkovateľov, má nejakú formu filtrácie, minimálne mechanickú, ale najčastejšie buď filtračné patróny od firmy Brita, poprípade iné, alebo sa často stretávame s malými zmäkčovačmi vody.
Ak máte iba mechanické filtre, poprípade uhlíkové filtre, tak táto filtrácia síce eliminuje sediment, hrdzu, chlór vo vode, ale voda zostáva naďalej tvrdá a vytvára sa vám vodný kameň. A tým časom je potrebný servis a odvápnenie kávovaru.
Máte kaviareň? Peknú reštauráciu? Prevádzkujete hotel? Podávate klientom denne kávu? Nehovoriac o tom, že máte drahé kávovary, najlepšiu kávu, vyškolení personál. Ale najdôležitejšia zložka kávy je stále voda. Voda, ktorá je dodávané z mestských rozvodov vody. Aká je voda z vodovodu? Videli ste niekedy mechanické filtre na centrálnom prívode vody v akom sú stave?
Našťastie už väčšina prevádzkovateľov, má nejakú formu filtrácie, minimálne mechanickú, ale najčastejšie buď filtračné patróny od firmy Brita, poprípade iné, alebo sa často stretávame s malými zmäkčovačmi vody.
Ak máte iba mechanické filtre, poprípade uhlíkové filtre, tak táto filtrácia síce eliminuje sediment, hrdzu, chlór vo vode, ale voda zostáva naďalej tvrdá a vytvára sa vám vodný kameň. A tým časom je potrebný servis a odvápnenie kávovaru.
Aké sú výhody a nevýhody rôznych druhov úpravy vody?
Mechanický filter – filtrácia sedimentu hrdze, zákalu vody. Žiadna eliminácia chlóru ani zápachu vody. Žiadne ochrana pred tvrdou vodou a vodným kameňom.
Uhlíkový filter – ideálne v kombinácii s mechanickým filtrom. Eliminácia chlóru, chlórových zlúčenín, zápachu vody. Žiadna ochrana pred tvrdou vodou .
Brita filtre – je ich viac druhov , najčastejšie používané sú s mechanickou uhlíkovou filtráciou a tiež obsahujú zmäkčovaciu živicu. Je to lepšie riešenie, má to riešenie na elimináciu ako sedimentu, chlóru a čiastočné zmäkčenie vody. Nevýhoda je krátka životnosť a tiež cena.
Zmäkčovač vody – najčastejšie sa stretávame so zmäkčovačmi vody ktoré sú polo automaty. Obsluha musí sledovať spotrebu body, poprípade si nastavia počet dní , kedy je potrebné vykonať regeneráciu zmäkčovača. Bez regenerácie zmäkčovač stráca funkčnosť . Nevýhodou je že potrebné zariadenie obsluhovať, často sa zabúda na spustenie regenerácie. Tým sa stáva zmäkčovač nefunkčný a voda je tvrdá. Eliminuje sa iba tvrdosť vody , ale nie chlór a chuť vody.
Existuje však technológia, kde sú zaradené všetky úpravy naraz od mechanickej, uhlíkovej, zmäkčovacej, až po vylepšenie chute vody. Sú gastro osmotické filtrácie s vysokým výkonom upravenej vody. Tieto filtre sú zložené s účinnej mechanickej filtrácie do 5 mikrón, uhlíkovej filtrácie, voda prechádza cez osmotickú úpravu vody, kedy je eliminovaná tvrdosť vody, ale aj obsah dusičnanov a veľa iných látok čo sa vyskytujú v mestskej vode.
Kde sa umiestňuje osmotický filter?
Umiestňuje sa na prívode studenej vody do kávovaru, alebo výborníka ľadu , poprípade sa dajú zapojiť súčasne. Plus je potrebné aby bol filter napojený na el. energiu a odpad vody. Odpad vody je potrebný na odvádzanie znečistenia ktoré odstráni osmotická filtrácia. Ideálne pod drez, do skrinky. Osmotický filter nie je určený na filtráciu vody pre celú kaviareň či reštauráciu.
Aký typ osmotického filtra si vybrať ?
Aby ste mali dobrú filtráciu je dobré vedieť asi aká je denná spotreba vody. Podľa toho sa dá nastaviť druh filtračného zariadenia. Osmotické filtre majú výkon od 200 L./ deň až po 2 tis. L./ deň. Ku osmotickým filtrom sú dodávané zásobníky vody, kde je dostatočná zásoba na bežnú spotrebu
kávovaru, popr. výrobníka ľadu.
Výhody osmotického riešenia na prípravu vody?
Získavate všetky typy filtrácie v jednom. Plus zníženie tvrdosti vody, zlepšenie chute vody. Navyše nie je potrebné zariadenie obsluhovať, dopĺňať žiadnu soľ na regeneráciu. Získavate aj možnosť napojenia malej batérie, kde si viete čapovať filtrovanú vodu do pohárov a džbánov pre vašich klientov. A hlavne máte vodu, ktorá zlepší chuť kávy, žiadne príchute, žiadne nečistoty ani chemické príchute.
Aké sú prevádzkové náklady?
Osmotický filter, tým že filtruje vodu, tak sa mu zanášajú filtračné vložky. Tie je potrebné vymieňať v pravidelných intervaloch za nové. Cena servisu je od 50 do 100 €. Interval servisov je približne každého pol roka. Je to však závislé od doby prevádzky, spotreby vody, kvality vody. Počet servisov si dohadujeme s každým klientom individuálne. To že potrebujete servis, alebo výmenu filtrov ľahko identifikujete menším prietokom vody a výkonom filtrácie.
Používaním osmotického gastro filtra, predĺžite životnosť vašich kávovarov, predĺžite servisné intervaly znížite si prevádzkové náklady, ale hlavne zlepšíte chuť a kvalitu podávanej kávy.
Najviac používaný osmotický gastro filter pre kaviarne je AquaGastro 400. Má dostatočný výkon, účinnú filtráciu, dlhú životnosť, nízke prevádzkové náklady.