Gastro a potravinársky priemysel je jedno z odvetví čo potrebuje kvalitne upravenú vodu. Voda je potrebná na výrobu potravín , na varenie , na balenie, umývanie potravín. Musí byť kvalitná od umývania , ako prísada do výroby a konečného balenia produktov. Voda musí byť bezpečná pre výrobu, ľudskú spotrebu, musí mať dobrú chuť, vzhľad počas celého procesu výroby, alebo varenia, alebo iba podania dobrej kávy.
Gastro a potravinársky priemysel je jedno z odvetví čo potrebuje kvalitne upravenú vodu. Voda je potrebná na výrobu potravín, na varenie, na balenie, umývanie potravín . Musí byť kvalitná od umývania , ako prísada do výroby a konečného balenia produktov. Voda musí byť bezpečná pre výrobu, ľudskú spotrebu, musí mať dobrú chuť, vzhľad počas celého procesu výroby, alebo varenia, alebo iba podania dobrej kávy.
Vo výrobe: voda sa používa vo výrobe a spracovaní potravín a nápojov , ako na umývanie a oplachovanie, chladenie a konečné varenie potravín.
Pri čistení: voda sa používa na čistenie a dezinfekciu zariadení , ako aj náradia používaného pri výrobe potravín a nápojov.
Balenie: Upravená voda sa používa na chladenie produktov pre balením , tiež na čistenie fliaš, nádob používaných v potravinárskom priemysle.
Ako prísada: Kvalitná , upravená vody je často ako hlavná prísada pri výrobe nápojov, piva, džúsov, nealkoholických nápojov, destilátov, polievok a veľa ďalších potravín.
Filtrovaná a upravená voda, je už nevyhnutné riešenie pri výrobe potravín a nápojov ako aj gastro priemysle a stáva sa najdôležitejšou zložkou výslednej kvality aby boli potraviny chutné a hlavne bezpečné. Upravená voda sa stáva normou na splnenie kvalitatívnych požiadaviek pri spracovaní potravín a na prevenciu chorôb.
Správny výber úpravy vody je dôležitý:
Výber správnej filtrácie, dezinfekcie a úpravy vody je rozhodujúci pre výrobný proces ako aj pre splnenie noriem pri výrobe potravín.
Niektoré procesy, ako je umývanie a oplachovanie produktov nevyžadujú mimoriadnu filtráciu a úpravu vody. Postačujú často mechanické filtre , poprípade ošetrenie UV lampou . Ale sú procesy, kde je voda súčasťou výroby potravín ako nápoje, kde už je potrebná pokročilejšia úprava vody , ako je mechanická filtrácia, zmäkčenie vody, zníženie tvrdosti vody, vylepšenie chute vody, možno aj demineralizácia vody cez osmotické filtre. Výber správnej technológie úpravy vody je rovnako dôležitý , ako výber správneho systému filtrácie alebo čistenia vody. Fyzikálno – chemická úprava analýza , rozbor vody vám môže pomôcť pri vhodnom výbere filtrácie , alebo úpravy vody.
Výrobcovia potravín , gastro priemysel, jedálne , kaviarne v dnešnej dobe majú stále väčší problém s kvalitou vody pre proces výroby, varenia. Mať kvalitnú vodu už nie je otázkou šťastia ale správneho rozhodnutia a úpravy vody.
Technológie na úpravu vody vyhovujú náročným požiadavkám v procese výroby potravín a nápojov.
Takto upravená voda je vhodné pre použitie na :
• Úpravu pre kotle ohrevu teplej vody
• Na miešanie prísad do jedál a nápojov
• Na filtráciu pri výrobe ľadu
• Na prípravu pitnej vody do gastro prevádzok
• Na úpravu vody pre čistenie a výrobné procesy potravín
• Na zníženie odpadových vôd
• Pre parné hrnce, konvektomaty, umývačky riadu
Aké sú systémy úpravy vody ?
Úprava vody v sektore výroby potravín a nápojov , či v gastro priemysle sa značne líši od výrobného procesu a potreby výstupnej kvality vody po úprave vody.
Najčastejšie spôsoby úpravy vody sú :
• Zmäkčenie vody , zmäkčovačmi na zníženie tvrdosti vody
• Osmotická filtrácia
• Mechanická filtrácia, uhlíková filtrácia
• Dezinfekcia vody, UV lampy, dávkovacie čerpadlá
Kvalitná a čistá voda sa v dnešnej dobe pre potravinársky priemysel , gastro priemysel ako aj pre nápojový priemysel stáva nevyhnutná skoro počas celého výrobného procesu. Navyše v dnešnej dobe, kedy kvalita vody sa stáva vážnym problémom, je viac ako kedykoľvek predtým mať kvalitnú filtráciu a úpravy vody.
Technológie na úpravu vody eliminujú z vody sedimenty, mechanické nečistoty, nežiadúce častice, čoho výsledkom je vysoko kvalitná voda. Preto sa filtrácia a úprava vody stáva nevyhnutná v každej výrobe potravín, nápojov, v gastro prevádzkach, ako aj bežnej kaviarni.