
Do reštaurácie prišli stará mama so svojou šesťročnou vnučkou. Sadli si k stolu a objednali si pitie, stará mama vodu a vnučka džús.
Keď čašník priniesol obidva poháre, vnučka sa opýtala starej mamy, či sa jej dá napiť z jej vody.
Stará mama sa opýtala vnučky prečo si teda objednala džús. Vnučka odpovedala: „Babička ja viem, že vodou najlepšie zaženiem smäd, ale pozri sa ako na tom stole vyzerá pohár vody a ako pohár džúsu“.
Šesťročné dieťa na jednej strane vie čo je pre ňu zdravé, ale na druhú stranu si vyberie niečo iné, lebo to jednoducho vyzerá krajšie a zaujímavejšie. Takú moc má sila reklamy.
Na trhu s nápojmi nájdete tisíc rôznych druhov a príchutí z ktorých sa nás každá z nich snaží presvedčiť, že je pre nás tá správna. O ich vplyve na naše zdravie sa už nehovorí. Už samotné osoby vystupujúce v reklame (či už herci, športovci, speváci atď.) v nás majú vyvolať pocit, že keď budeme piť daný nápoj budeme in.
Problémom sladených nápojov je obsah rôznych konzervačných látok a farbív, ktoré nášmu telu neprospievajú. Naše telo presne vie čo je pre neho dobré a čo nie. Dáva nám rôzne signály, ale my ho nepočúvame.
Poďme sa pozrieť aký vplyv na nás v skutočnosti majú sladené nápoje, ktoré sú nám podsúvané reklamou každý deň zo všetkých strán.
Väčšina sladených nápojov obsahuje vysoké množstvo cukru a cukor sa v súčasnosti považuje za novodobú drogu. Sladené nápoje dokážu poškodiť zdravie u dieťaťa už v predškolskom veku.
Môžu spôsobovať obezitu, alergie a sú taktiež pohromou pre detské, ale aj dospelé zuby. Tieto nápoje obsahujú celú radu rôznych farbív, konzervačných látok a aróm, ktoré škodia nášmu telu.
Polka litrovej fľašky sladeného nápoja obsahuje 6 až 12 kociek cukru. Taktiež to môžeme prirovnať k tomu, že zjete polovicu tabuľkovej čokolády.
Problémom je, že si človek zvykne na príjem cukru z nápojov a následne nemá potrebu a chuť konzumovať ovocie, ktoré sa mu oproti chuti sladkého nápoja môže zdať kyslé. Prichádza tak o významný zdroj vitamínu C, ktorý má hlavný vplyv na imunitu nášho tela.
Pre porovnanie 1 kávová lyžička cukru obsahuje 6 g cukru a 1 veľká kocka cukru obsahuje 10 g cukru.
Keď si chcete svoju kávu alebo čaj osladiť, vyberte si stéviu sladkú. Stévia je prírodné sladidlo, ktoré však nemá žiadne kalórie, nespôsobí Vám kolísavosť cukru v krvi a má pozitívny vplyv na ústnu mikroflóru.
Zdravie máte iba jedno a je na Vás ako sa k nemu budete správať.
Najnovšie články
Ťažké kovy vo vode : Tichá hrozba ktorú môžeme zastaviť
Ťažké kovy vo vode: Tichá hrozba, ktorú môžeme zastaviť
Mnohé zdravotné problémy, ktoré sa dnes objavujú čoraz častejšie, majú svoj pôvod nie len v strave či ovzduší, ale aj v tom, čo pijeme. Ťažké kovy ako olovo, kadmium či ortuť sa nenápadne dostávajú do podzemných vôd, a následne končia v našich domácnostiach. Ich účinky sú dlhotrvajúce a závažné – od poškodenia nervového systému cez ochorenia obličiek až po rakovinu.
Tieto toxické prvky sa v tele ukladajú do pečene, kostí či obličiek, a organizmus ich nedokáže prirodzene odstrániť. Problém je o to väčší, že voľným okom ich vo vode nespozorujeme. Môžu byť prítomné v pitnej vode, ktorú denne konzumujú celé rodiny, vrátane detí a tehotných žien.
Prepojenie medzi znečistením a chorobami moderného sveta
Chemické znečistenie vody: Skrytá hrozba, ktorá sa dostáva až k nám domov
Voda je neoddeliteľnou súčasťou života. Je to najdokonalejšie prírodné rozpúšťadlo, ktoré absorbuje minerálne látky z pôdy a hornín, čím podporuje biologické procesy na Zemi už miliardy rokov. No práve táto vlastnosť sa dnes obracia proti nám.
Kým kedysi dažďová voda obsahovala len prirodzene sa vyskytujúce minerály, v súčasnosti sa do nej miešajú umelo vytvorené chemické látky. Tie pochádzajú z priemyselných, poľnohospodárskych a komunálnych zdrojov – fabriky, smetiská, výfukové plyny či pesticídy zo znečistených polí. Dážď ich následne spláchne späť do zeme, kde prenikajú do riek a podzemných vôd.
Základné spôsoby filtrácie a úpravy vody
Základné spôsoby úpravy vody
Úprava vody je proces, ktorého cieľom je odstrániť z vody nežiaduce látky a zabezpečiť jej vhodnosť pre pitné alebo úžitkové použitie. Použité metódy sa líšia podľa typu vody (pitná či úžitková), jej pôvodu (napr. studňa, povrchová voda, mestský vodovod) a miery znečistenia. Rôzne technológie odstraňujú odlišné skupiny kontaminantov – od mechanických nečistôt cez chemikálie až po mikroorganizmy. Tu sú najčastejšie využívané metódy úpravy vody:
Studničná voda: čistá príroda alebo tiché riziko?
Pre mnohých ľudí predstavuje studničná voda symbol čistoty, sviežosti a návratu k prírode. Často pochádza z oblastí vzdialených od priemyslu a civilizácie a vnímame ju ako zdravšiu alternatívu k chlorovanej vode z vodovodu. No je naozaj taká bezpečná, ako sa domnievame?
Hoci studničná voda môže chutiť výborne a vyzerať krištáľovo čisto, jej výzor nezaručuje zdravotnú nezávadnosť. Ak ju nikto pravidelne netestuje, môže ohrozovať bezpečie a zdravie vašej domácnosti či objektu do ktorého je táto voda distribuovaná .
Sme hrdými partnermi