
Sme nevyspatí dáme si „energeťák“. Sme unavení a potrebujeme nakopnúť, dáme si „energeťák“. Učíme sa na skúšky pomôže „energeťák“. Ideme športovať znovu „energeťák“.
Pôvodne sa energetické nápoje začali vyrábať ako doplnkový nápoj pre športovcov, nie ako náhrada vody a pitného režimu.
V dnešnej dobe sa v USA ročne predá viac ako 170 miliónov pričom užívateľmi sú predovšetkým mladí ľudia.
Pred pár rokmi sa v rovnakých situáciách konzumovala káva. Lenže káva nie je tak chutná, je teplá a musíme čakať kým vychladne. Skôr je spojená s rituálom kedy máme čas si ju vychutnať.
Energetický nápoj má oproti nej viac výhod. Je možné ho dostať všade a ešte k tomu vychladený. Nemusíte čakať kým Vám zovrie voda, kým ju nalejete do šálky, kým vychladne. Dovtedy si stihnete dať aj dva energetické drinky.
Energetické nápoje obsahujú o niečo menej kofeínu ako káva. Red Bull obsahuje 80 mg kofeínu a má 110 kcal. Káva obsahuje v jednej šálke (250 ml približne 110 mg). Samotný kofeín má ergogénny efekt. To znamená, že zvyšuje ostražitosť, zľahčuje fyzické úsilie pri cvičení a skracuje reakčný čas.
Účinok týchto nápojov slúži predovšetkým na zameranie pozornosti napríklad pri učení na skúšky, kedy máte málo času a potrebujete vydržať sústrediť sa čo najdlhšie. Taktiež aj pre zvýšenie fyzického výkonu či už pri v pracovnom alebo športovom výkone.
Okrem kofeínu sa do energetických nápojov pridáva taurín, ženšen, guarana, výhonky cezmíny paraguajskej, vitamíny a ďalšie látky. Tieto látky dodávajú energetickému nápoju väčší stimulačný efekt ako by mal samotný kofeín.
Taurín je podľa výrobcov látka, ktorá zlepšuje koncentráciu, odďaľuje nástup psychickej únavy (u fyzickej záťaže nie je tento účinok známy). Naše telo si taurín dokáže vyrobiť samo. V potrave sa najviac vyskytuje v mäse a vo vyššom množstve taktiež v morských živočíchoch.
Ženšen je veľmi rozšírený najmä v ázijských kultúrach a používa sa na potlačenie únavy, urýchľuje regeneráciu a pomáha organizmu adaptovať sa na stres.
Guarana je prírodný stimulant podobný kofeínu, tvrdí sa o nej, že zvyšuje energiu, zlepšuje fyzický výkon a podporuje redukciu hmotnosti. 1 g guarany odpovedá asi 40 g kofeínu.
Zvlášť nebezpečná je kombinácia energetických nápojov s alkoholom. Dôvodom je, že Vám kofeín „zakryje“ príznaky opitosti a Vy tak pijete ďalej pod domnienkou, že nie ste opití. To Vaše telo nemusí zvládnuť a môže dôjsť ku kolapsu alebo až k smrti.
Pri príjmoch vyšších dávok kofeínu môže človek cítiť roztržitosť. Pri dávkach kofeínu nad 2000 mg dochádza k traseniu tela, búšeniu srdca, zrýchlenému dýchaniu, bolestiam hlavy alebo nespavosti. Netreba taktiež zabúdať, že kofeín odvodňuje organizmus. Najmä ľudia s citlivosťou na kofeín alebo s kardiovaskulárnymi ochoreniami by si mali dávať pozor na zvýšenú konzumáciu týchto nápojov. Pre zaujímavosť energetické nápoje obsahujú 3 krát vyššie množstvo kofeínu ako Coca Cola.
Žiadna rýchla pomoc v podobe konzumácie energetických nápojov, aby ste si dobili baterky nemôže nahradiť neadekvátnu výživu a správny pitný režim. Vaše telo Vám na to nemusí dať odpoveď hneď, ale až za pár hodín alebo dní. Pamätajte na to, že konzumácia energetických nápojov spolu s alkoholom vo Vás môže vyvolať pocit, že toho „zvládnete vypiť hodne“. Konečný výsledok však v niektorých prípadoch môže byť naozaj nepríjemný.
Najnovšie články
Ťažké kovy vo vode : Tichá hrozba ktorú môžeme zastaviť
Ťažké kovy vo vode: Tichá hrozba, ktorú môžeme zastaviť
Mnohé zdravotné problémy, ktoré sa dnes objavujú čoraz častejšie, majú svoj pôvod nie len v strave či ovzduší, ale aj v tom, čo pijeme. Ťažké kovy ako olovo, kadmium či ortuť sa nenápadne dostávajú do podzemných vôd, a následne končia v našich domácnostiach. Ich účinky sú dlhotrvajúce a závažné – od poškodenia nervového systému cez ochorenia obličiek až po rakovinu.
Tieto toxické prvky sa v tele ukladajú do pečene, kostí či obličiek, a organizmus ich nedokáže prirodzene odstrániť. Problém je o to väčší, že voľným okom ich vo vode nespozorujeme. Môžu byť prítomné v pitnej vode, ktorú denne konzumujú celé rodiny, vrátane detí a tehotných žien.
Prepojenie medzi znečistením a chorobami moderného sveta
Chemické znečistenie vody: Skrytá hrozba, ktorá sa dostáva až k nám domov
Voda je neoddeliteľnou súčasťou života. Je to najdokonalejšie prírodné rozpúšťadlo, ktoré absorbuje minerálne látky z pôdy a hornín, čím podporuje biologické procesy na Zemi už miliardy rokov. No práve táto vlastnosť sa dnes obracia proti nám.
Kým kedysi dažďová voda obsahovala len prirodzene sa vyskytujúce minerály, v súčasnosti sa do nej miešajú umelo vytvorené chemické látky. Tie pochádzajú z priemyselných, poľnohospodárskych a komunálnych zdrojov – fabriky, smetiská, výfukové plyny či pesticídy zo znečistených polí. Dážď ich následne spláchne späť do zeme, kde prenikajú do riek a podzemných vôd.
Základné spôsoby filtrácie a úpravy vody
Základné spôsoby úpravy vody
Úprava vody je proces, ktorého cieľom je odstrániť z vody nežiaduce látky a zabezpečiť jej vhodnosť pre pitné alebo úžitkové použitie. Použité metódy sa líšia podľa typu vody (pitná či úžitková), jej pôvodu (napr. studňa, povrchová voda, mestský vodovod) a miery znečistenia. Rôzne technológie odstraňujú odlišné skupiny kontaminantov – od mechanických nečistôt cez chemikálie až po mikroorganizmy. Tu sú najčastejšie využívané metódy úpravy vody:
Studničná voda: čistá príroda alebo tiché riziko?
Pre mnohých ľudí predstavuje studničná voda symbol čistoty, sviežosti a návratu k prírode. Často pochádza z oblastí vzdialených od priemyslu a civilizácie a vnímame ju ako zdravšiu alternatívu k chlorovanej vode z vodovodu. No je naozaj taká bezpečná, ako sa domnievame?
Hoci studničná voda môže chutiť výborne a vyzerať krištáľovo čisto, jej výzor nezaručuje zdravotnú nezávadnosť. Ak ju nikto pravidelne netestuje, môže ohrozovať bezpečie a zdravie vašej domácnosti či objektu do ktorého je táto voda distribuovaná .
Sme hrdými partnermi