
Káva je druhým najkonzumovanejším nápojom na svete.
Prvým je čaj.
Stimulačný efekt kávy na ľudský organizmus je zrejme hlavným dôvodom, prečo je káva konzumovaná v tak vysokom množstve na celom svete.
V dnešnej dobe znie niekoho tvrdenie „kávu nepijem“ až prekvapujúco. Prvé zmienky o pití kávy na našej zemeguli pochádzajú už z polovice 15. storočia. Prvá európska kaviareň bola otvorená v Benátkach v krajine známych milovníkov kávy. Niektorí ľudia tvrdia, že bez kávy si nevedie predstaviť ráno či deň.
Všeobecne sa tvrdí, že čím viac kávy človek vypije tým sa bude cítiť viac bdelí. To je však všeobecne rozšírený mýtus. Čím viac šálok kávy vypijete tým menší účinok na Vás kofeín obsiahnutý v káve bude mať. Takže tvrdenie „potrebujem vypiť za deň aspoň 4 kávy inak neviem fungovať“ nie je tak úplne pravda. Jedná sa skôr o zvyk daného človeka.
Aká je teda pravda? Škodí vysoké množstvo kávy nášmu organizmu alebo nie? Má naozaj stimulačný účinky na náš organizmus a dokáže zvýšiť našu výkonnosť? Ako vplýva na pitný režim?
Priemerný človek spotrebuje denne 200 mg kofeínu (1 veľká šálka kávy). Doposiaľ sa nepreukázala negatívna súvislosť medzi kofeínom a cievnymi príhodami alebo problémami s krvným tlakom. Podľa lekárov má pitie kávy súvislosť v znížení rizika cukrovky a Parkinsonovej choroby.
Záleží samozrejme na tom koľko kávy človek denne vypije a v akej kombinácii s inými látkami. Ľudia, ktorí denne konzumujú viac ako 1000 mg kofeínu (5 veľkých šálok kávy) a ešte k tomu pridajú niekoľko cigariet majú častejšie problémy so srdcovo-cievnymi chorobami. Okrem fajčiarov by sa mali káve vyhýbať najmä ľudia so žalúdočnými vredmi a jedinci, ktorí trpia častými nevoľnosťami.
Kofeín okrem toho, že z Vášho tela odvádza vodu taktiež stimuluje žalúdočnú sekréciu. Keď si dáte na obed hamburger a po ňom si chcete vychutnať kávičku pamätajte na to, že táto kombinácia môže znížiť absorpciu železa vo Vašom tele až o 40 %.
Ľudia majú pocit, že tak ako ich dokáže káva prebudiť každé ráno, dokáže to aj po noci plnej zábavy. Nie je to pravda. Káva nedokáže skrátiť čas, ktorý Vaša pečeň potrebuje na to, aby rozložila alkohol. Urobí z Vás iba prebudeného opilca.
Keď pijete kávu pravidelne a rozhodnete sa s tým prestať, môžete začať trpieť bolesťami hlavy, pociťovať únavu a ospalosť. Z tohto dôvodu sa neodporúča prestať piť kávu zo dňa na deň.
Choďte na to radšej postupne. Prechodom na pitie čaju môžete príjem kofeínu obmedziť. Ďalšími možnosťami sú pitie viacerých nápojov, ktoré neobsahujú kofeín ako napr. bezkofeínová káva, bylinkový čaj, kakao alebo teplá čokoláda.
Káva nám pomáha lepšie sa sústrediť a zostať bdelými dlhšiu dobu. Najlepší efekt po vypití kávy nastáva 1 hodinu po jej konzumácii. Ľudia, ktorí pijú kávu príležitostne sú citlivejší na stimulujúci efekt kofeínu ako pravidelní kávoví konzumenti. Malé množstvo kávy nám pomáha, aby sme ostali bdelí, zvyšuje náš výkon a zlepšuje náladu.
Treba však pamätať aj na to, že keď konzumujete kávy príliš veľa dochádza k opačnému efektu. Výsledkom sú následné pocity nepokoja, trasenia, kyslého žalúdku a úzkosti. Konzumácia kávy, ktorá prekročí 1 liter kávy denne sa považuje za hranicu toho čo môžeme považovať za rozumnú dávku.
Keď uvažujete nad tým ako prestať s pitím kávy, ako náhradu si vyberte nejakú pohybovú aktivitu. Rýchla chôdza a čerstvý vzduch Vás dokážu „prebrať k životu“ oveľa lepšie ako niekoľko dávok kofeínu.
Najnovšie články
Ťažké kovy vo vode : Tichá hrozba ktorú môžeme zastaviť
Ťažké kovy vo vode: Tichá hrozba, ktorú môžeme zastaviť
Mnohé zdravotné problémy, ktoré sa dnes objavujú čoraz častejšie, majú svoj pôvod nie len v strave či ovzduší, ale aj v tom, čo pijeme. Ťažké kovy ako olovo, kadmium či ortuť sa nenápadne dostávajú do podzemných vôd, a následne končia v našich domácnostiach. Ich účinky sú dlhotrvajúce a závažné – od poškodenia nervového systému cez ochorenia obličiek až po rakovinu.
Tieto toxické prvky sa v tele ukladajú do pečene, kostí či obličiek, a organizmus ich nedokáže prirodzene odstrániť. Problém je o to väčší, že voľným okom ich vo vode nespozorujeme. Môžu byť prítomné v pitnej vode, ktorú denne konzumujú celé rodiny, vrátane detí a tehotných žien.
Prepojenie medzi znečistením a chorobami moderného sveta
Chemické znečistenie vody: Skrytá hrozba, ktorá sa dostáva až k nám domov
Voda je neoddeliteľnou súčasťou života. Je to najdokonalejšie prírodné rozpúšťadlo, ktoré absorbuje minerálne látky z pôdy a hornín, čím podporuje biologické procesy na Zemi už miliardy rokov. No práve táto vlastnosť sa dnes obracia proti nám.
Kým kedysi dažďová voda obsahovala len prirodzene sa vyskytujúce minerály, v súčasnosti sa do nej miešajú umelo vytvorené chemické látky. Tie pochádzajú z priemyselných, poľnohospodárskych a komunálnych zdrojov – fabriky, smetiská, výfukové plyny či pesticídy zo znečistených polí. Dážď ich následne spláchne späť do zeme, kde prenikajú do riek a podzemných vôd.
Základné spôsoby filtrácie a úpravy vody
Základné spôsoby úpravy vody
Úprava vody je proces, ktorého cieľom je odstrániť z vody nežiaduce látky a zabezpečiť jej vhodnosť pre pitné alebo úžitkové použitie. Použité metódy sa líšia podľa typu vody (pitná či úžitková), jej pôvodu (napr. studňa, povrchová voda, mestský vodovod) a miery znečistenia. Rôzne technológie odstraňujú odlišné skupiny kontaminantov – od mechanických nečistôt cez chemikálie až po mikroorganizmy. Tu sú najčastejšie využívané metódy úpravy vody:
Studničná voda: čistá príroda alebo tiché riziko?
Pre mnohých ľudí predstavuje studničná voda symbol čistoty, sviežosti a návratu k prírode. Často pochádza z oblastí vzdialených od priemyslu a civilizácie a vnímame ju ako zdravšiu alternatívu k chlorovanej vode z vodovodu. No je naozaj taká bezpečná, ako sa domnievame?
Hoci studničná voda môže chutiť výborne a vyzerať krištáľovo čisto, jej výzor nezaručuje zdravotnú nezávadnosť. Ak ju nikto pravidelne netestuje, môže ohrozovať bezpečie a zdravie vašej domácnosti či objektu do ktorého je táto voda distribuovaná .
Sme hrdými partnermi