Powered by Smartsupp Prečo si vybrať osmotický filter pre domácnosť?
Reverzná osmóza s NanoPad1 - efektívna technológia pre čistú a zdravú pitnú vodu

Je osmotický filter to najlepšie riešenie pre úpravu mestskej, alebo studničnej vody ? Ako filtruje vodu? Čo dokáže filtrovať ? Ako filtruje vodu ? Čo je to reverzná osmóza? Je naozaj voda po filtrácii bez minerálov?

V súčasnom svete, kde je kvalita pitnej vody stále viac ohrozená znečistením, sa stávajú domáce filtre čoraz dôležitejším nástrojom pre ochranu zdravia našej rodiny. Osmotické filtre patria medzi najefektívnejšie dostupné technológie a tešia sa veľkej popularite. Ale sú naozaj tou najlepšou voľbou pre každého? V tomto blogovom príspevku sa podrobne pozrieme na osmotické filtre, ich fungovanie, klady a zápory, aby ste sa mohli informovane rozhodnúť, či je táto technológia vhodná pre vaše potreby.

Ale najprv čo je to osmotická voda?

Je to voda, ktorá prechádza cez osmotickú separačnú membránu, ktorá dokáže odstrániť z vody soľ, rozpustené látky a to pôsobením tlaku. Často používané na odsoľovanie morskej vody, čistenie pitnej vody, poprípade aj na čistenie odpadovej vody. Tento osmotický proces, filtráciu ako prvý overil a objavil v roku 1748 Jean Nollet francúzsky duchovný a fyzik. Nollet použil bravčový mechúr ako membránu reverznej osmózy na ilustráciu osmotického procesu. O tejto metóde potom nebolo veľa počuť ďalších 200 rokov , možno iba vo vedeckých kruhoch. V roku 1949 študovala Kalifornská univerzita účinnosť polopriepustných membrán (RO membrány) pri odsoľovaní (odstraňovaní soli) morskej vody. Vedci potom v polovici 50. rokov dokázali úspešne vyrábať sladkú vodu zo slanej morskej vody. Ale aj tomuto procesu sa nedarilo dlho komerčne presadiť s ohľadom na náklady na prevádzku. Až v roku 2001 osmotická filtrácia získala na popularite a vo svete sa umiestnilo viac ako 15 000 zariadení na odsoľovanie vody.

Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako funguje reverzná osmóza ? Ako dokáže odfiltrovať soľ a iné nečistoty z vody, aby bola bezpečná a čistá na pitie? No, príbeh tohto úžasného vynálezu je celkom fascinujúci.

Všetko sa to začalo v 50. rokoch minulého storočia, keď vedec menom Sidney Loeb pôsobil na Kalifornskej univerzite v Los Angeles. Zaujímal sa o štúdium procesu osmózy, čo je prirodzený pohyb vody cez polopriepustnú membránu z oblasti s nízkou koncentráciou rozpustenej látky do oblasti s vysokou koncentráciou rozpustenej látky. Chcel nájsť spôsob, ako zvrátiť tento proces a prinútiť vodu, aby sa presunula z vysokej koncentrácie rozpustenej látky na nízku koncentráciu rozpustenej látky pomocou vonkajšieho tlaku. To by mu umožnilo odsoľovať morskú vodu a vyrábať sladkú vodu na ľudskú spotrebu. Čelil však veľkej výzve: nájsť vhodnú membránu, ktorá by odolala vysokému tlaku a odolala znečisteniu soľou a inými nečistotami. Skúšal rôzne materiály, ale žiadny z nich nefungoval dostatočne dobre. Už to chcel vzdať, keď si všimol niečo zvláštne. Jedného dňa sa prechádzal po pláži a uvidel kŕdeľ čajok letieť nad oceánom. Všimol si, že sa ponoria do vody, chytia nejaké ryby a potom letia späť na breh. Zaujímalo ho, ako môžu piť morskú vodu bez toho, aby ochoreli alebo sa dehydrovali. Rozhodol sa ďalej skúmať a zistil, že čajky majú v blízkosti očí špeciálnu žľazu, ktorá sa nazýva soľná žľaza. Táto žľaza vylučuje prebytočnú soľ z krvi cez ich nosné dierky vo forme slaného roztoku. Týmto spôsobom si môžu udržať vodnú rovnováhu a vyhnúť sa otrave soľou.
V súčasnosti sú osmotické systémy dostupné v rôznych typoch a veľkostiach v závislosti od kvality napájacej vody a požiadaviek aplikácie.

Ako reverzná osmóza pracuje?

Osmotická filtrácia pracuje tak, že voda pod tlakom z vodovodu tlačí vodu cez polopriepustnú membránu, ktorá umožňuje prechod relatívne malým molekulám vody cez membránu, ale nie väčším molekulám ako sú rozpustené minerály / ako napr. soľ /. Vďaka tomuto procesu je voda z vodovodu oddelené od všetkých látok, ktoré sa nachádzajú vo vode.

Čo vlastne odstraňuje osmotický filter?

Osmotický filter odstraňuje z vody baktérie, vírusy , dusičnany, sírany, fluoridy, arzén a veľa ďalších látok. Čiastočne odstraňuje aj minerály ako vápnik, horčík, draslík, sodík. Osmotický filter nie moc účinne odstraňuje chlór , preto sú uhlíkové filtre pevnou súčasťou osmotických filtrov. Uhlíkové filtre pomáhajú odstrániť viac ako 70 ďalších kontaminácií , ako sú pesticídy, herbicídy, vedlajšie produkty chlóru, lieky a pod.

Jednou z hlavných nevýhod osmotického filtra je, že nie každému chutí takto filtrovaná voda. Keďže osmotický filter eliminuje veľa minerálov, ktoré poznáte vo vode, môže chutiť trochu „plocho“ alebo dokonca zvláštne. Existuje rozšírená mylná predstava o eliminácii minerálov procesom osmotickej filtrácie. Mnohí veria, že minerály vo vode sú životne dôležité pre optimálne zdravie. V skutočnosti vaše telo prijíma väčšinu príjmu týchto minerálov prostredníctvom stravy. Budete čiastočne bez minerálov, ktoré sa nachádzajú vo vašej pitnej vode. Ale moderné osmotické filtre už majú mineralizujúce filtračné vložky, ktoré upravujú mineralizáciu vody po filtrácii.
Dostávame často otázku či je osmotický filter dobrá filtrácia. Po dlhoročných skúsenostiach a po veľa inštaláciách rôznych systémov na filtráciu pitnej vody ako sú ionizátory vody, prietokové filtre s viacerými filtračnými vložkami, rôzne druhy osmotických filtrov, dokonca destilátory vody.
Zisťujeme, že je na každom z nás akú vodu budeme piť. Či filtrovanú, alebo nefiltrovaný, mestskú, alebo studničnú, alebo balenú vodu v plastových fľašiach. Často dostávame odpoveď, že dokonca klienti vodu z vodovodu nepijú iba minerálky, pivo, sýtené nápoje a pod.
Osmotická filtrácia je veľmi účinná a má veľa benefitov. Určite ju odporúčame klientom čo majú jediný zdroj vody studničnú vodu v dome a nechcú si kupovať vodu v plastových fľašiach. V tomto prípade má viac výhod ako je strata mineralizácie. Je to ochrana pred kontamináciou, dusičnanmi, baktériami, zákalom a veľa ďalšími škodlivými látkami. Mať účinnú filtráciu studničnej vody a mať ju vhodnú na pitie je pri studničnej vode nevyhnuté aj preto, lebo kvalita studničnej vody nie je stabilná a mení sa často poveternostnými vplyvmi , poľnohospodárskou činnosťou, chovaním domácich zvierat. Mať účinnú filtráciu studničnej vody sa stáva nevyhnutné pre zdravý životný štýl.

Keď sa pozrieme okolo seba čo dokázala ľudská činnosť urobiť s kvalitou vody v riekach, v moriach, v spodných vodách. Ako si vodu nevážime, ako s ňou plytváme. Koľko domácností má doma žumpy čo ich nevyváža, ale majú porobené trativody a presakujú žumpy do pôdy. Koľko chemických látok sa dostáva do pôdy hnojením, ale už aj kyslými dažďami a koľko liekov preniká do vody cez čističky
odpadových vôd, tak mať domáci filter či už osmotický, alebo akýkoľvek sa stáva nevyhnuté riešenie vo vylepšení si kvality pitnej vody. A každý z nás si hľadá riešenie vhodné pre seba a svoju rodinu.

Osmotické filtre sú efektívnou technológiou pre zlepšenie kvality pitnej vody. Dokážu odstrániť širokú škálu nečistôt a kontaminantov, čím chránia vaše zdravie. Pred kúpou osmotického filtra je však dôležité zvážiť vaše individuálne potreby a kvalitu vašej vstupnej vody. Vhodný typ filtra vám pomôže vybrať náš technický poradca -> Ak potrebujete poradiť s výberom volajte a radi poradíme a ak si vyberiete aj nainštalujeme. Volajte na 0905 644 330 , alebo píšte na filter@marlus.sk

Najnovšie články

chuť vody po zmäkčovači
4.6.2025

Zmení sa chuť vody po zmäkčovači?

Otázka zmeny chuti vody po jej úprave zmäkčovačom patrí medzi najčastejšie obavy zákazníkov. Mnohí sa pýtajú, či je mäkká voda vhodná na pitie, či má inú chuť a či neobsahuje nežiaduce látky. V tomto článku si vysvetlíme, čo presne zmäkčovač vody robí, ako ovplyvňuje chuť vody a pre koho má význam upravenú vodu ďalej filtrovať.

Ako funguje zmäkčovač vody?
Zmäkčovač vody odstraňuje z vody vápnik a horčík – hlavné príčiny vodného kameňa. Pracuje na princípe iónovej výmeny, kde sa ióny vápnika a horčíka nahrádzajú sodíkom. Vďaka tomu voda nespôsobuje zanášanie potrubí, predlžuje životnosť spotrebičov a znižuje spotrebu pracích a čistiacich prostriedkov.

Zmení sa chuť vody po zmäkčení?
Áno, ale len mierne. Niektorí ľudia si zmenu všimnú, iní vôbec. Všetko závisí od pôvodnej tvrdosti vody, citlivosti chuťových buniek a osobných preferencií.
Tu sú hlavné dôvody, prečo môže mäkká voda pôsobiť chuťovo odlišne:

Zníženie minerálov: Po zmäkčení klesne obsah vápnika a horčíka. To môže vytvoriť pocit, že voda je „mäkšia“ nielen technicky, ale aj chuťovo.

Prítomnosť sodíka: V procese výmeny iónov sa do vody dostane malé množstvo sodíka. Chuť však neovplyvní natoľko, aby bola slaná alebo nepríjemná – sodíkové hodnoty zostávajú hlboko pod hygienickými limitmi.

Znížená „tvrdosť“ chuti: Tvrdá voda má niekedy kovový alebo minerálny podtón. Po zmäkčení voda pôsobí čistejšie a neutralnejšie.

Je mäkká voda po zmäkčovači pitná?
Áno, vo väčšine prípadov bez problémov. Pri zmäkčovaní vody z verejného vodovodu zostáva kvalita vody v súlade s hygienickými normami. Množstvo sodíka, ktoré sa do vody počas úpravy dostane, je veľmi nízke a neovplyvňuje zdravotnú bezpečnosť vody.
Ak má niekto špecifické požiadavky na pitnú vodu, napríklad kvôli diétnemu režimu alebo pri príprave detskej stravy, môže do systému zaradiť kuchynský filter, ktorý vodu ďalej upraví podľa individuálnych potrieb.

Ako upraviť chuť vody, ak vám po zmäkčení nevyhovuje?
Nie každému vyhovuje chuť mäkkej vody. Ak patríte medzi citlivých konzumentov, pomôže niekoľko krokov:

Nainštalujte uhlíkový filter – odstráni zvyškové pachy, chlór a zlepší chuť vody.

Používajte dvojstupňové riešenie – zmäkčovač na celý dom a filtračný systém v kuchyni.

Nechajte vodu odstáť – čerstvo zmäkčená voda môže mať zmenený vnem, ktorý po pár minútach v pohári ustúpi.

Skúste reverznú osmózu – ideálne riešenie pre ľudí, ktorí chcú najčistejšiu vodu bez minerálov.

Čo hovoria zákazníci?
Naši zákazníci zvyčajne hodnotia chuť vody po zmäkčení pozitívne. Väčšina si zmenu ani nevšimne, alebo ju opisuje ako príjemnú. Niektorí dokonca tvrdia, že voda pôsobí čistejšie a sviežejšie. Výnimky tvoria najmä ľudia s veľmi citlivým jazykom alebo tí, ktorí boli zvyknutí na „tvrdšiu“ chuť vody.

Záver
Chuť vody po zmäkčovači sa môže mierne zmeniť, ale zostáva zdravotne nezávadná, pitná a v mnohých prípadoch aj príjemnejšia. Voda zmäkčená správne nastaveným zariadením spĺňa všetky normy a poskytuje množstvo výhod pre domácnosť aj zdravie spotrebičov. Ak si chcete byť istí, že vaša voda má ideálnu kvalitu aj chuť, radi vám pomôžeme s výberom vhodného riešenia presne pre vás.

Prečítať článok
poruchy zmakčovača vody
4.6.2025

Najčastejšie poruchy zmäkčovača vody a ako sa im vyhnúť

Zmäkčovače vody zohrávajú kľúčovú úlohu v domácnostiach, firmách aj priemyselných prevádzkach. Predlžujú životnosť spotrebičov, znižujú spotrebu pracích a čistiacich prostriedkov a chránia potrubia pred vodným kameňom. Aby však zmäkčovač vody fungoval správne a efektívne, je potrebné sa oň starať a venovať pozornosť príznakom možných porúch.
V tomto článku sa pozrieme na najčastejšie poruchy zmäkčovačov vody, vysvetlíme ich príčiny a poradíme, ako im predísť.

1. Tvrdá voda aj po inštalácii zmäkčovača
Ak sa po inštalácii zmäkčovača stále objavujú stopy vodného kameňa na batériách či skle, problém môže byť v nastavení tvrdosti vody. Zariadenie musí byť kalibrované podľa aktuálnej tvrdosti vstupnej vody.
Riešenie:Pravidelne merajte tvrdosť vody testovacím pásikom a podľa potreby upravujte nastavenie zariadenia. V prípade pochybností kontaktujte odborníka na úpravu vody, ktorý zabezpečí presnú kalibráciu.

2. Nedostatočná regenerácia ionomeniča
Zmäkčovač vody pracuje na báze ionomeniča, ktorý si vyžaduje pravidelnú regeneráciu pomocou soľného roztoku. Ak regenerácia neprebieha správne, zariadenie stráca účinnosť a tvrdosť vody stúpa.
Najčastejšie príčiny:

Nízka hladina soli v zásobníku

Zanesený injektor alebo soľný ventil

Porucha časovača alebo elektroniky

Prevencia:Kontrolujte zásobník soli aspoň raz mesačne, používajte kvalitnú tabletovanú soľ a raz ročne nechajte zariadenie odborne skontrolovať.

3. Soľ sa nerozpúšťa v zásobníku
Niekedy sa soľ v nádrži začne zhlukovať do tvrdých blokov – tzv. “soľná krusta” alebo “soľný most”. Tento jav bráni vytvoreniu správneho soľného roztoku a znemožňuje regeneráciu filtračnej náplne.
Ako tomu predísť:

Neprekračujte odporúčanú hladinu soli

Pravidelne premiešavajte soľ v zásobníku

Používajte len soľ odporúčanú výrobcom

Zabezpečte, aby bola nádrž vždy suchá pri dosýpaní

4. Znížený prietok vody
Ak sa zníži prietok vody v domácnosti, príčinou môže byť upchatý filtračný systém, zanesený ventil alebo problém v ovládacej hlave zmäkčovača.
Riešenie:Skontrolujte predfilter pred zmäkčovačom, prípadne zavolajte odborný servis, ktorý zariadenie vyčistí a obnoví jeho výkon.

5. Elektronické poruchy alebo výpadky napájania
Moderné zmäkčovače vody často fungujú s digitálnym ovládaním. Výpadky elektriny alebo prepätia môžu poškodiť riadiacu jednotku a ovplyvniť celý chod zariadenia.
Prevencia:

Používajte prepäťovú ochranu

Po výpadku skontrolujte nastavenia

Zvážte záložné napájanie pre dôležité systémy

6. Zápach alebo zmena chuti vody
Aj keď zmäkčovač primárne odstraňuje tvrdosť, môže sa v ňom časom usádzať biofilm alebo baktérie, ak sa nečistí.
Odporúčanie:
Aspoň raz ročne prepláchnite zmäkčovač dezinfekčným roztokom určeným pre tento účel. Pri podozrení na zápach kontaktujte odborný servis, ktorý zabezpečí hygienickú údržbu.

Ako predísť poruchám zmäkčovača vody
Aby zmäkčovač fungoval dlhodobo a bez problémov, dodržiavajte niekoľko jednoduchých zásad:

Pravidelná kontrola a údržba: Nezabúdajte na servis aspoň raz ročne.

Používajte kvalitnú soľ: Lacné varianty môžu zanášať systém.

Filtrujte vodu pred vstupom do zmäkčovača: Predfilter zachytí piesok a hrdzu, ktoré by mohli poškodiť mechanizmus.

Sledujte tvrdosť vody: Pravidelným meraním získate prehľad o výkone zariadenia.

Zverte inštaláciu a servis odborníkom: Kvalitne nainštalovaný zmäkčovač funguje spoľahlivo celé roky.

Záver
Správne fungujúci zmäkčovač vody výrazne zvyšuje komfort bývania a predlžuje životnosť domácich spotrebičov. Väčšine porúch sa dá ľahko predísť pravidelnou údržbou a kontrolou. Ak si nie ste istí stavom vášho zariadenia, neváhajte nás kontaktovať. Naša spoločnosť sa špecializuje na profesionálnu úpravu vody a radi vám pomôžeme predísť problémom ešte skôr, ako vzniknú.

Prečítať článok
nastavenie zmakčovača
3.6.2025

Ako správne nastaviť zmäkčovač vody

Zmäkčovač vody je čoraz bežnejšou súčasťou domácností, najmä tam, kde je voda tvrdá a plná minerálov, ktoré spôsobujú usadzovanie vodného kameňa. Správne nastavený zmäkčovač nielen chráni vaše spotrebiče a rozvody, ale aj zvyšuje komfort pri sprchovaní, praní či umývaní riadu. Mnoho ľudí si však neuvedomuje, že nesprávne nastavenie môže viesť k zbytočným nákladom, či dokonca k zníženej účinnosti zariadenia.
V nasledujúcom návode vám krok za krokom vysvetlíme, ako zmäkčovač správne nastaviť, aby pracoval efektívne a spoľahlivo.

1. Zistenie tvrdosti vody
Základ úspešného nastavenia zmäkčovača je poznať tvrdosť vody vo vašom regióne.
Ako zistiť tvrdosť vody:

Testovacie pásiky alebo kvapky – dostupné v obchodoch s technikou alebo u špecialistov na úpravu vody.

Údaje od vodárenskej spoločnosti – často dostupné na ich webstránkach.

Digitálny merač tvrdosti vody (napr. TDS meter) – pre presnejšie meranie.

Tvrdosť vody sa udáva v jednotkách:

°dH (nemecké stupne)

ppm (mg/l CaCO₃)

mmol/l

Pre správne nastavenie zmäkčovača budete potrebovať túto hodnotu.

2. Základné parametre zmäkčovača
Moderné zmäkčovače vody umožňujú nastavenie niekoľkých základných hodnôt:

Tvrdosť vstupnej vody – hodnota, ktorú ste zistili.

Zvyšková tvrdosť výstupnej vody – niektoré modely umožňujú nastaviť, že určitá časť minerálov zostane vo vode (napr. 3–5 °dH).

Kapacita zmäkčovacej náplne (živice) – závisí od modelu a objemu zariadenia.

Spotreba vody a soľanky na regeneráciu – optimalizácia šetrí soľ aj vodu.

Typ regenerácie – zariadenie môže regenerovať buď po určitom čase (napr. každé 3 dni), alebo po spracovaní určitého množstva vody.

3. Programovanie zmäkčovača
Každý zmäkčovač má svoj ovládací panel. Postupujte podľa týchto všeobecných krokov (konzultujte aj návod konkrétneho modelu):

Vstúpte do menu nastavení.

Zadajte aktuálnu tvrdosť vody.

Zadajte požadovanú výstupnú tvrdosť (ak to zariadenie umožňuje).

Nastavte typ regenerácie – časovú alebo objemovú.

Zadajte čas, kedy má regenerácia prebiehať (ideálne v noci, napr. o 2:00).

Nastavte aktuálny čas.

4. Dôležité odporúčania

Používajte len kvalitnú tabletovanú soľ určenú pre zmäkčovače.

Pravidelne kontrolujte hladinu soli v zásobníku.

Každých 6–12 mesiacov prepláchnite systém špeciálnym čistiacim prostriedkom pre zmäkčovače.

Raz ročne odporúčame odborný servis.

5. Časté chyby, ktorým sa vyhnúť

Nesprávne zadaná tvrdosť vody – vedie k nadmernej alebo nedostatočnej regenerácii.

Používanie nesprávnej soli (napr. kuchynskej) – môže spôsobiť upchatie alebo poruchy zariadenia.

Zabudnutie na regeneráciu – ak je zmäkčovač nastavený na manuálny režim a regenerácia neprebehne, účinnosť klesá.

Záver
Zmäkčovač vody je výborným pomocníkom pre každú domácnosť, no len vtedy, keď je správne nastavený a pravidelne udržiavaný. Venujte pár minút počiatočnému nastaveniu a údržbe – výsledkom bude dlhšia životnosť spotrebičov, menej vodného kameňa a úspora čistiacich prostriedkov.

Prečítať článok
usadeniny vodného kameňa
2.6.2025

Mám zmäkčovač vody a usadzuje sa mi vodný kameň – čo je za tým?

Zmäkčovač vody je výborný nástroj na ochranu domácnosti pred vodným kameňom. Predlžuje životnosť spotrebičov, znižuje náklady na údržbu a zlepšuje kvalitu vody. Ak sa však vodný kameň aj napriek tomu objavuje, niekde v systéme vznikol problém. Často nejde o poruchu zariadenia, ale o bežné chyby pri jeho obsluhe alebo zanedbanú údržbu. V tomto článku vám vysvetlíme najčastejšie dôvody, prečo sa vodný kameň usádza aj pri použití zmäkčovača.

1. Nedostatok soli v zásobníku
Ak sa v zmäkčovači minie soľ, regenerácia iónomeničovej živice neprebehne správne. Zariadenie prestáva účinne zmäkčovať vodu, aj keď sa môže zdať, že funguje. Voda si tak znovu zachováva vyšší obsah vápnika a horčíka, čo vedie k tvorbe vodného kameňa.
Riešenie: Pravidelne kontrolujte hladinu soli a dopĺňajte ju kvalitnou tabletovanou soľou.

2. Vznik solnej škrupiny
V nádrži na soľ sa niekedy vytvorí tvrdá kôra – tzv. solná škrupina, ktorá spôsobí, že voda nemá priamy kontakt so soľou. Následne sa netvorí dostatočne silný soľný roztok a regenerácia živice je neúčinná.
Riešenie: Skontrolujte, či nie je soľ spečená do tvrdého bloku. V prípade potreby škrupinu rozbite a premiešajte obsah zásobníka.

3. Príliš dlhé intervaly dopĺňania alebo zanedbaná kontrola
Zmäkčovač vody síce funguje automaticky, no stále si vyžaduje základnú starostlivosť. Ak sa dlho nekontroluje alebo sa ignoruje pravidelný servis, môže dôjsť k nesprávnemu chodu alebo zníženiu účinnosti.
Riešenie: Dodržiavajte odporúčané servisné intervaly a aspoň raz mesačne skontrolujte hladinu soli a základné nastavenia.

4. Staršia alebo opotrebovaná živica
Živica vo vnútri zmäkčovača má svoju životnosť, zvyčajne 7 až 10 rokov. Po tejto dobe výrazne klesá jej schopnosť viazať ióny vápnika a horčíka, čo spôsobuje, že tvrdosť vody nie je dostatočne redukovaná.
Riešenie: Po niekoľkých rokoch prevádzky odporúčame odbornú kontrolu a prípadnú výmenu živice.

5. Spotrebiče nie sú napojené na zmäkčenú vodu
V praxi sa stretávame s tým, že niektoré vetvy v rozvodoch sú napojené ešte pred zmäkčovačom. Takáto tvrdá voda sa dostáva napríklad do bojlera, kávovaru či umývačky riadu, kde sa následne usádza vodný kameň.
Riešenie: Skontrolujte, či sú všetky dôležité spotrebiče napojené za zmäkčovačom. V prípade pochybností vieme vykonať odbornú prehliadku pripojenia.

6. Tvorba vodného kameňa pri ohreve vody
Aj kvalitne nastavený zmäkčovač často ponechá vo vode malú zvyškovú tvrdosť (do 2 °dH). Pri ohreve, najmä v bojleroch alebo výmenníkoch, sa aj táto minimálna tvrdosť môže zrážať a vytvárať usadeniny.
Riešenie: Na ochranu zariadení s ohrevom odporúčame doplniť systém o dávkovač siliphosu, polyfosfátový filter alebo magnetickú ochranu.

Záver
To, že sa vám aj napriek zmäkčovaču tvorí vodný kameň, neznamená, že zariadenie nefunguje. Väčšinou ide o zanedbanú obsluhu, chyby pri dopĺňaní soli alebo drobné prevádzkové nedostatky. Pri starších systémoch môže byť dôvodom aj opotrebovaná živica alebo zle napojené rozvody. Ak si nie ste istí, obráťte sa na odborníkov – radi vám skontrolujeme nastavenia, zapojenie a zabezpečíme maximálnu účinnosť vášho zmäkčovača.

Prečítať článok

Sme hrdými partnermi

sponzor4 Honeywellsponzor3 ResideoAirwatec logojohnguest logoGreenfilter logoLogo Krausen