
Je osmotický filter to najlepšie riešenie pre úpravu mestskej, alebo studničnej vody ? Ako filtruje vodu? Čo dokáže filtrovať ? Ako filtruje vodu ? Čo je to reverzná osmóza? Je naozaj voda po filtrácii bez minerálov?
V súčasnom svete, kde je kvalita pitnej vody stále viac ohrozená znečistením, sa stávajú domáce filtre čoraz dôležitejším nástrojom pre ochranu zdravia našej rodiny. Osmotické filtre patria medzi najefektívnejšie dostupné technológie a tešia sa veľkej popularite. Ale sú naozaj tou najlepšou voľbou pre každého? V tomto blogovom príspevku sa podrobne pozrieme na osmotické filtre, ich fungovanie, klady a zápory, aby ste sa mohli informovane rozhodnúť, či je táto technológia vhodná pre vaše potreby.
Je to voda, ktorá prechádza cez osmotickú separačnú membránu, ktorá dokáže odstrániť z vody soľ, rozpustené látky a to pôsobením tlaku. Často používané na odsoľovanie morskej vody, čistenie pitnej vody, poprípade aj na čistenie odpadovej vody. Tento osmotický proces, filtráciu ako prvý overil a objavil v roku 1748 Jean Nollet francúzsky duchovný a fyzik. Nollet použil bravčový mechúr ako membránu reverznej osmózy na ilustráciu osmotického procesu. O tejto metóde potom nebolo veľa počuť ďalších 200 rokov , možno iba vo vedeckých kruhoch. V roku 1949 študovala Kalifornská univerzita účinnosť polopriepustných membrán (RO membrány) pri odsoľovaní (odstraňovaní soli) morskej vody. Vedci potom v polovici 50. rokov dokázali úspešne vyrábať sladkú vodu zo slanej morskej vody. Ale aj tomuto procesu sa nedarilo dlho komerčne presadiť s ohľadom na náklady na prevádzku. Až v roku 2001 osmotická filtrácia získala na popularite a vo svete sa umiestnilo viac ako 15 000 zariadení na odsoľovanie vody.
Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako funguje reverzná osmóza ? Ako dokáže odfiltrovať soľ a iné nečistoty z vody, aby bola bezpečná a čistá na pitie? No, príbeh tohto úžasného vynálezu je celkom fascinujúci.
Všetko sa to začalo v 50. rokoch minulého storočia, keď vedec menom Sidney Loeb pôsobil na Kalifornskej univerzite v Los Angeles. Zaujímal sa o štúdium procesu osmózy, čo je prirodzený pohyb vody cez polopriepustnú membránu z oblasti s nízkou koncentráciou rozpustenej látky do oblasti s vysokou koncentráciou rozpustenej látky. Chcel nájsť spôsob, ako zvrátiť tento proces a prinútiť vodu, aby sa presunula z vysokej koncentrácie rozpustenej látky na nízku koncentráciu rozpustenej látky pomocou vonkajšieho tlaku. To by mu umožnilo odsoľovať morskú vodu a vyrábať sladkú vodu na ľudskú spotrebu. Čelil však veľkej výzve: nájsť vhodnú membránu, ktorá by odolala vysokému tlaku a odolala znečisteniu soľou a inými nečistotami. Skúšal rôzne materiály, ale žiadny z nich nefungoval dostatočne dobre. Už to chcel vzdať, keď si všimol niečo zvláštne. Jedného dňa sa prechádzal po pláži a uvidel kŕdeľ čajok letieť nad oceánom. Všimol si, že sa ponoria do vody, chytia nejaké ryby a potom letia späť na breh. Zaujímalo ho, ako môžu piť morskú vodu bez toho, aby ochoreli alebo sa dehydrovali. Rozhodol sa ďalej skúmať a zistil, že čajky majú v blízkosti očí špeciálnu žľazu, ktorá sa nazýva soľná žľaza. Táto žľaza vylučuje prebytočnú soľ z krvi cez ich nosné dierky vo forme slaného roztoku. Týmto spôsobom si môžu udržať vodnú rovnováhu a vyhnúť sa otrave soľou.
V súčasnosti sú osmotické systémy dostupné v rôznych typoch a veľkostiach v závislosti od kvality napájacej vody a požiadaviek aplikácie.
Osmotická filtrácia pracuje tak, že voda pod tlakom z vodovodu tlačí vodu cez polopriepustnú membránu, ktorá umožňuje prechod relatívne malým molekulám vody cez membránu, ale nie väčším molekulám ako sú rozpustené minerály / ako napr. soľ /. Vďaka tomuto procesu je voda z vodovodu oddelené od všetkých látok, ktoré sa nachádzajú vo vode.
Osmotický filter odstraňuje z vody baktérie, vírusy , dusičnany, sírany, fluoridy, arzén a veľa ďalších látok. Čiastočne odstraňuje aj minerály ako vápnik, horčík, draslík, sodík. Osmotický filter nie moc účinne odstraňuje chlór , preto sú uhlíkové filtre pevnou súčasťou osmotických filtrov. Uhlíkové filtre pomáhajú odstrániť viac ako 70 ďalších kontaminácií , ako sú pesticídy, herbicídy, vedlajšie produkty chlóru, lieky a pod.
Jednou z hlavných nevýhod osmotického filtra je, že nie každému chutí takto filtrovaná voda. Keďže osmotický filter eliminuje veľa minerálov, ktoré poznáte vo vode, môže chutiť trochu „plocho“ alebo dokonca zvláštne. Existuje rozšírená mylná predstava o eliminácii minerálov procesom osmotickej filtrácie. Mnohí veria, že minerály vo vode sú životne dôležité pre optimálne zdravie. V skutočnosti vaše telo prijíma väčšinu príjmu týchto minerálov prostredníctvom stravy. Budete čiastočne bez minerálov, ktoré sa nachádzajú vo vašej pitnej vode. Ale moderné osmotické filtre už majú mineralizujúce filtračné vložky, ktoré upravujú mineralizáciu vody po filtrácii.
Dostávame často otázku či je osmotický filter dobrá filtrácia. Po dlhoročných skúsenostiach a po veľa inštaláciách rôznych systémov na filtráciu pitnej vody ako sú ionizátory vody, prietokové filtre s viacerými filtračnými vložkami, rôzne druhy osmotických filtrov, dokonca destilátory vody.
Zisťujeme, že je na každom z nás akú vodu budeme piť. Či filtrovanú, alebo nefiltrovaný, mestskú, alebo studničnú, alebo balenú vodu v plastových fľašiach. Často dostávame odpoveď, že dokonca klienti vodu z vodovodu nepijú iba minerálky, pivo, sýtené nápoje a pod.
Osmotická filtrácia je veľmi účinná a má veľa benefitov. Určite ju odporúčame klientom čo majú jediný zdroj vody studničnú vodu v dome a nechcú si kupovať vodu v plastových fľašiach. V tomto prípade má viac výhod ako je strata mineralizácie. Je to ochrana pred kontamináciou, dusičnanmi, baktériami, zákalom a veľa ďalšími škodlivými látkami. Mať účinnú filtráciu studničnej vody a mať ju vhodnú na pitie je pri studničnej vode nevyhnuté aj preto, lebo kvalita studničnej vody nie je stabilná a mení sa často poveternostnými vplyvmi , poľnohospodárskou činnosťou, chovaním domácich zvierat. Mať účinnú filtráciu studničnej vody sa stáva nevyhnutné pre zdravý životný štýl.
Keď sa pozrieme okolo seba čo dokázala ľudská činnosť urobiť s kvalitou vody v riekach, v moriach, v spodných vodách. Ako si vodu nevážime, ako s ňou plytváme. Koľko domácností má doma žumpy čo ich nevyváža, ale majú porobené trativody a presakujú žumpy do pôdy. Koľko chemických látok sa dostáva do pôdy hnojením, ale už aj kyslými dažďami a koľko liekov preniká do vody cez čističky
odpadových vôd, tak mať domáci filter či už osmotický, alebo akýkoľvek sa stáva nevyhnuté riešenie vo vylepšení si kvality pitnej vody. A každý z nás si hľadá riešenie vhodné pre seba a svoju rodinu.
Osmotické filtre sú efektívnou technológiou pre zlepšenie kvality pitnej vody. Dokážu odstrániť širokú škálu nečistôt a kontaminantov, čím chránia vaše zdravie. Pred kúpou osmotického filtra je však dôležité zvážiť vaše individuálne potreby a kvalitu vašej vstupnej vody. Vhodný typ filtra vám pomôže vybrať náš technický poradca -> Ak potrebujete poradiť s výberom volajte a radi poradíme a ak si vyberiete aj nainštalujeme. Volajte na 0905 644 330 , alebo píšte na filter@marlus.sk
Najnovšie články
Mechanický filter – základ čistej vody v domácnosti
Prečo je mechanický filter na hlavnom prívode vody nevyhnutnosťou v každej domácnosti?
Úprava vody je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie, domácnosť aj technológie v nej. Jedným z najzákladnejších, no pritom najdôležitejších prvkov v celom systéme úpravy vody je mechanický filter. Tento filter sa inštaluje hneď na hlavný prívod vody do objektu – či už ide o rodinný dom, byt, chatu alebo firemné priestory.
Z nášho pohľadu – odborníkov na úpravu vody – by žiadna domácnosť nemala fungovať bez kvalitného mechanického filtra. A to nielen z hygienických, ale aj z technických a ekonomických dôvodov. V tomto článku si vysvetlíme, prečo tomu tak je, čo všetko tento filter zachytí, aké problémy pomáha riešiť, a prečo je pravidelná kontrola a výmena filtračnej vložky absolútne nevyhnutná.
Sodík v zmäkčenej vode – reálny vplyv na zdravie pri rôznych východzích úrovniach tvrdosti vody
Zmäkčená voda je bežne používaná v domácnostiach a priemyselných zariadeniach, najmä kvôli svojej schopnosti predchádzať tvorbe vodného kameňa, ktorý môže poškodiť zariadenia, potrubia a spotrebiče. Proces zmäkčovania vody prebieha prostredníctvom technológie nazývanej iontová výmena, ktorá nahrádza minerály ako vápnik a horčík sodíkom. Tento proces, aj keď veľmi účinný pri zmierňovaní tvrdosti vody, má však svoj vedľajší efekt – zvyšuje obsah sodíka v pitnej vode.
Sodík je dôležitý minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v udržiavaní rovnováhy tekutín v tele, nervovom systéme a v procese svalových kontrakcií. Avšak, nadmerná konzumácia sodíka môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie, najmä ak ide o osoby, ktoré sú citlivé na zvýšený príjem soli. Preto je dôležité pochopiť, ako zmäkčenie vody ovplyvňuje obsah sodíka a aký môže mať tento proces dopad na zdravie, najmä pri rôznych úrovniach tvrdosti vody.
Vo väčšine domácností, kde je tvrdosť vody vysoká, sa zmäkčovanie vykonáva s cieľom predchádzať hromadeniu vápnika a horčíka v potrubiach a spotrebičoch, ale táto úprava môže viesť k zvyšovaniu obsahu sodíka v pitnej vode. V závislosti od úrovne tvrdosti vody môže byť obsah sodíka v zmäkčenej vode veľmi rozmanitý, čo môže mať rôzny vplyv na ľudské zdravie. Tento článok sa bude podrobne zaoberať tým, ako zmäkčovanie vody mení koncentráciu sodíka a aký tento vplyv môže mať pri rôznych úrovniach tvrdosti vody.
Význam pravidelného testovania vody pri dlhodobom používaní zmäkčovačov vody
Zmäkčovač vody je pre mnohé domácnosti kľúčovým pomocníkom – chráni spotrebiče, predlžuje životnosť potrubí a zlepšuje kvalitu vody. Mnohí však po jeho inštalácii nadobudnú dojem, že majú na roky vystarané. Pravdou ale je, že aj zmäkčovač potrebuje občasnú pozornosť a tou najdôležitejšou je pravidelné testovanie vody.
Zloženie vody sa totiž v priebehu rokov môže meniť. Či už ide o zmenu zdroja, geologické faktory, sezónne vplyvy alebo stavebné zásahy v okolí, všetky tieto faktory môžu ovplyvniť kvalitu a vlastnosti vody, ktorú denne používame.
V tomto článku si vysvetlíme, prečo nestačí raz nastaviť zmäkčovač a zabudnúť naň. Pozrieme sa na to, ako a prečo sa voda mení, ako to ovplyvňuje fungovanie zmäkčovača a čo môžete spraviť pre to, aby vaša voda bola stále kvalitná a úprava tvrdosti účinná.
Zloženie vody sa mení – často nenápadne, ale významne
Hoci voda na prvý pohľad vyzerá rovnako, jej chemické zloženie sa v priebehu času môže výrazne meniť. Ide najmä o koncentráciu minerálov a prvkov ako sú vápnik, horčík, železo, mangán, dusičnany či rôzne organické látky.
Tieto zmeny nemusia nastať zo dňa na deň, ale pomaly a nepozorovane a presne v tom je ich nebezpečenstvo. Zmäkčovač, ktorý bol pred pár rokmi perfektne nastavený na určitú úroveň tvrdosti vody, dnes nemusí pracovať optimálne, pretože vstupné parametre sa jednoducho zmenili.
Kyslé dažde: Tichý nepriateľ prírody, vody a nášho zdravia
Kyslé dažde predstavujú jeden z najvážnejších ekologických problémov súčasnosti. Vznikajú ako dôsledok znečistenia ovzdušia priemyselnými emisiami, ktoré sa spájajú s atmosférickou vlhkosťou a vo forme kyslých zrážok sa vracajú späť na zem. Tento fenomén má negatívny dopad na pôdu, rastlinstvo, vodné zdroje, stavebné materiály a v neposlednom rade aj na zdravie človeka. Kyslé dažde majú vážne následky na všetky zložky ekosystému preto je dobré podporovať obnoviteľné zdroje energie a šetriť elektrinou. Kyslé dažde sú toxické pre naše telo, zdravie aj našu planétu
Sme hrdými partnermi