
Počas dlhej histórie biologického života na Zemi, ktorú môžeme merať v miliónoch rokov, sme s nikdy doteraz nestretli s novým problémom, ktorý spôsobujú milióny chemických zlúčenín vyrábaných v tisíckach súčasných laboratórií a tovární (súčasná veda ich eviduje viac ako 6 miliónov).
Tieto zlúčeniny sa nevyhnutne dostávajú do prírodného prostredia človeka, ktorého základnou prírodnou časťou sú podzemné, povrchové a tiež hlbinné vody.
Rozvoj hospodárstva. Nárast (vybudovanie) mnohých odvetví priemyslu, poľnohospodárstva a poľnohospodársko-potravinárskeho priemyslu jednoducho obrovský civilizačný pokrok spôsobil, že doteraz priaznivé prírodné prostredie človeka sa stalo preňho vážnym ohrozením.
Neustále narastajúce množstvo zdrojov ohrozujúcich kvalitu prostredia spôsobilo nielen nakazenie povrchových vôd (riek, jazier), ale taktiež znečistenie podzemných hlbinných vôd prostredníctvom prenikania škodlivých zložiek z povrchu do hĺbky zeme.
Pretože povrchové, podzemné ako aj hlbinné vody určujú základný zdroj vody, ktorá slúži na uspokojenie potrieb človeka, všetky chemické znečistenia, smerujú spolu s pitnou vodou do našich vodovodov. Stáva sa tak preto, lebo vodárenské závody, napriek úporným snaženiam, nedokážu potlačiť zo surovej vody chemické znečistenia pochádzajúce z komunálnych, priemyselných a poľnohospodárskych odpadov. Nie sú to schopní urobiť, pretože to nedovoľuje súčasná technológia a suroviny zlej kvality, čiže voda pochádzajúca zo zdegradovaného prostredia.
V takejto situácii nemôžeme vôbec rátať s tým, že „pitná voda“ z vodovodu bude chemicky čistá, bezpečná a zdravá. Ba čo horšie, voda nasmerovaná do našich vodovodných kohútikov je obohacovaná radom škodlivých chemických zlúčenín pridávaných počas procesu jej očisťovania (koagulácia nerozpustených zložiek) a dezinfekcie (ničenie baktérií). Tieto škodlivé zlúčeniny sú okrem iného: siričitan železito-hlinitý, chlór v rôznych chemických formách.
Všeobecne známy je veľmi nepriaznivý vplyv chlóru a jeho zlúčenín na naše zdravie. Podľa medzinárodnej agentúry rakovinových chorôb 59 zlúčenín organického chlóru si zasluhuje meno „tvorca rakoviny“ u ľudí a zvierat. Chlórovanie vody vo vodárenských závodoch napomohlo špecifickej rakovinovej epidémii v Polsku (viac ako 50 000 úmrtí ročne) na čo poukázal napr. prof. Andrzej Poprawski v „Politike“ dňa 15. apríla 1998.
Potrebné je tiež si všimnúť, že kvalitu našej „vodovodnej vody“ vo veľkej miere zhoršujú potrubia vodovodnej siete. Voda, ktorá tečie v kilometroch dlhých azbestovo-cementových rúrach, z PVC materiálu, v starých olovených rúrach, alebo tiež v nových medených rúrach sa obohacuje o veľmi veľa nebezpečných prvkov (meď, olovo) a často rakovinotvorné chemické zlúčeniny (azbest, chlorid vinylu, atď.). Kvalitu vody taktiež zhoršujú rôzne spojovacie látky spojov rúr, opierajúce sa o asfalt a olovo, ako aj cínové zvary a mosadzné armatúry.
Vďaka vyššie uvedeným dôvodom, naša pitná voda je, žiaľ, objektívne súdiac, zmiešaninou škodlivých alebo až otravných chemických zlúčenín, ktorých doteraz bolo vo vode zistených v množstve viac ako 2300. Tieto chemické zlúčeniny, ktoré každodenne konzumujeme, žiaľ len v neveľkom množstve sú vylučované z organizmu.
Väčšina z nich sa ukladá v našich bunkách, svaloch, kostiach, v cievach ako aj – čo sa vyskytuje najčastejšie a je najviac citlivé – v pečeni a obličkách. Používanie takejto vody vytvára obrovskú hrozbu pre zdravie, ktorá je viditeľná až po mnohých rokoch, rozhodne skracujúc čas nášho života.
Toto všetko si uvedomuje aj svetová zdravotnícka organizácia, podľa ktorej 80% súčasných chorôb má priamy súvis s kvalitou pitnej vody. Podľa údajov štatistickej ročenky dĺžka života mužov v Poľsku je o 9 rokov a u žien o 6 rokov kratšia než dĺžka života mužov a žien v Západnej Európe.
Je nepopierateľné, že nepriaznivý vplyv na naše zdravie má tiež nezdravá, chémiou preplnená potrava alebo tiež nakazené ovzdušie. Aj tak my, konzumenti na tieto zdroje škodlivej chémie v našom organizme nemáme žiadny vplyv.
Existuje však možnosť „odpojenia sa“ od nezdravej vody z kohútika a vďaka súčasnej technike je to možné urobiť veľmi jednoduchým spôsobom. Už od roku 1965 fungujú vo svete spoľahlivé stanice na čistenie pitnej vody pre podmienky domácnosti (domáceho hospodárstva), ktoré fungujú na základe reverznej osmózy. Doporučujeme inštaláciu týchto zariadení, keďže reverzná osmóza je jedinou metódou na potláčanie nebezpečných a otravných chemických zlúčenín z vody.
Zaraďme na denný poriadok problém čistoty pokrmového prostriedku č. 1 – pitnej vody. Predsa túžime žiť dlho a zdravo.
Prof. dr hab. Zbigniew Jethon, katedra a Ústav Hygieny Medicínskej Akadémie vo Wroclavi.
Najnovšie články
Mechanický filter – základ čistej vody v domácnosti
Prečo je mechanický filter na hlavnom prívode vody nevyhnutnosťou v každej domácnosti?
Úprava vody je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie, domácnosť aj technológie v nej. Jedným z najzákladnejších, no pritom najdôležitejších prvkov v celom systéme úpravy vody je mechanický filter. Tento filter sa inštaluje hneď na hlavný prívod vody do objektu – či už ide o rodinný dom, byt, chatu alebo firemné priestory.
Z nášho pohľadu – odborníkov na úpravu vody – by žiadna domácnosť nemala fungovať bez kvalitného mechanického filtra. A to nielen z hygienických, ale aj z technických a ekonomických dôvodov. V tomto článku si vysvetlíme, prečo tomu tak je, čo všetko tento filter zachytí, aké problémy pomáha riešiť, a prečo je pravidelná kontrola a výmena filtračnej vložky absolútne nevyhnutná.
Sodík v zmäkčenej vode – reálny vplyv na zdravie pri rôznych východzích úrovniach tvrdosti vody
Zmäkčená voda je bežne používaná v domácnostiach a priemyselných zariadeniach, najmä kvôli svojej schopnosti predchádzať tvorbe vodného kameňa, ktorý môže poškodiť zariadenia, potrubia a spotrebiče. Proces zmäkčovania vody prebieha prostredníctvom technológie nazývanej iontová výmena, ktorá nahrádza minerály ako vápnik a horčík sodíkom. Tento proces, aj keď veľmi účinný pri zmierňovaní tvrdosti vody, má však svoj vedľajší efekt – zvyšuje obsah sodíka v pitnej vode.
Sodík je dôležitý minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v udržiavaní rovnováhy tekutín v tele, nervovom systéme a v procese svalových kontrakcií. Avšak, nadmerná konzumácia sodíka môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie, najmä ak ide o osoby, ktoré sú citlivé na zvýšený príjem soli. Preto je dôležité pochopiť, ako zmäkčenie vody ovplyvňuje obsah sodíka a aký môže mať tento proces dopad na zdravie, najmä pri rôznych úrovniach tvrdosti vody.
Vo väčšine domácností, kde je tvrdosť vody vysoká, sa zmäkčovanie vykonáva s cieľom predchádzať hromadeniu vápnika a horčíka v potrubiach a spotrebičoch, ale táto úprava môže viesť k zvyšovaniu obsahu sodíka v pitnej vode. V závislosti od úrovne tvrdosti vody môže byť obsah sodíka v zmäkčenej vode veľmi rozmanitý, čo môže mať rôzny vplyv na ľudské zdravie. Tento článok sa bude podrobne zaoberať tým, ako zmäkčovanie vody mení koncentráciu sodíka a aký tento vplyv môže mať pri rôznych úrovniach tvrdosti vody.
Význam pravidelného testovania vody pri dlhodobom používaní zmäkčovačov vody
Zmäkčovač vody je pre mnohé domácnosti kľúčovým pomocníkom – chráni spotrebiče, predlžuje životnosť potrubí a zlepšuje kvalitu vody. Mnohí však po jeho inštalácii nadobudnú dojem, že majú na roky vystarané. Pravdou ale je, že aj zmäkčovač potrebuje občasnú pozornosť a tou najdôležitejšou je pravidelné testovanie vody.
Zloženie vody sa totiž v priebehu rokov môže meniť. Či už ide o zmenu zdroja, geologické faktory, sezónne vplyvy alebo stavebné zásahy v okolí, všetky tieto faktory môžu ovplyvniť kvalitu a vlastnosti vody, ktorú denne používame.
V tomto článku si vysvetlíme, prečo nestačí raz nastaviť zmäkčovač a zabudnúť naň. Pozrieme sa na to, ako a prečo sa voda mení, ako to ovplyvňuje fungovanie zmäkčovača a čo môžete spraviť pre to, aby vaša voda bola stále kvalitná a úprava tvrdosti účinná.
Zloženie vody sa mení – často nenápadne, ale významne
Hoci voda na prvý pohľad vyzerá rovnako, jej chemické zloženie sa v priebehu času môže výrazne meniť. Ide najmä o koncentráciu minerálov a prvkov ako sú vápnik, horčík, železo, mangán, dusičnany či rôzne organické látky.
Tieto zmeny nemusia nastať zo dňa na deň, ale pomaly a nepozorovane a presne v tom je ich nebezpečenstvo. Zmäkčovač, ktorý bol pred pár rokmi perfektne nastavený na určitú úroveň tvrdosti vody, dnes nemusí pracovať optimálne, pretože vstupné parametre sa jednoducho zmenili.
Kyslé dažde: Tichý nepriateľ prírody, vody a nášho zdravia
Kyslé dažde predstavujú jeden z najvážnejších ekologických problémov súčasnosti. Vznikajú ako dôsledok znečistenia ovzdušia priemyselnými emisiami, ktoré sa spájajú s atmosférickou vlhkosťou a vo forme kyslých zrážok sa vracajú späť na zem. Tento fenomén má negatívny dopad na pôdu, rastlinstvo, vodné zdroje, stavebné materiály a v neposlednom rade aj na zdravie človeka. Kyslé dažde majú vážne následky na všetky zložky ekosystému preto je dobré podporovať obnoviteľné zdroje energie a šetriť elektrinou. Kyslé dažde sú toxické pre naše telo, zdravie aj našu planétu
Sme hrdými partnermi