
Aký má vplyv na naše zdravie voda upravená ionizáciou – ionizovaná voda? Pre niekoho ide možno krkolomný názov, ktorý v ňom vyvolá strach, alebo niečo prehnane vedecké, čomu sa nedá porozumieť.
V posledných rokoch sa ionizovaná voda dostáva viac do popredia odborníkov.
Využitie ionizovanej vody predstavuje relatívne lacnú možnosť ako podporiť Vaše zdravie.
Tento trend zatiaľ nie je v Európe využívaný až tak ako napríklad v Ázii či USA.
Svojím zložením pomáha znížiť prekyslenie organizmu. Obmedzuje vplyv takzvaných voľných radikálov a oproti iným druhom vôd rýchlejšie zavodní Vaše telo.
Hlavnou výhodou ionizovanej vody je, že je zásaditá. Dnešný životný štýl sa prejavuje stresom, rýchlym občerstvením, nedostatkom pohybu a nekvalitnou stravou. U veľkého počtu ľudí tak dochádza k prekysleniu organizmu.
Ionizovaná voda sa vyrába elektrolytickou ionizáciou. Pri tomto procese dochádza k odstránení častí atómu vodíka.
Vo vode následne zostávajú voľné ióny, ktoré svojou prítomnosťou menia pH vody. Ďalším krokom je balenie ionizovanej vody do zosilnených PET fliaš vďaka, ktorým si dokáže zachovať svoje vlastnosti.
Áno je to možné. Hlavná výhoda domácich ionizátorov je v tom, že si vyrábate a konzumujete vodu, ktorá Vám dokáže zlepšiť Váš zdravotný stav. Navyše ešte ušetríte za nákup rôznych balených vôd a urobíte niečo aj pre životné prostredie.
Domáci vodný ionizátor je elektronický vodný filter, ktorý sa pripojí ku kuchynskej batérii a je riadený nízkym napätím.
Spôsob ako konzumujete iné druhy vôd a nápojov, takým sa konzumuje aj ionizovaná voda. Keď chcete dosiahnuť maximálneho účinku odporúča sa ionizovanú vodu konzumovať 30 minút pred jedlom a 2 hodiny po jedle.
Môžete jej denne vypiť toľko, koľko chcete. Jej konzumácia nemá žiadne obmedzenia. Čo sa týka uskladnenia, je dôležité nechávať ju starostlivo uzavretú a spotrebovať do 24 hodín od otvorenia.
Áno, môžete ju používať aj na varenie. Zohriatie a krátkotrvajúce varenie jej neuškodí. Svojimi vlastnosťami dokáže zlepšiť chuť pripravovaného pokrmu.
Prekyslenie organizmu u človeka nastáva najmä konzumáciou kyselinotvorných potravín. Pojem acidobázická rovnováha znamená pomer zásaditých a kyselinotvorných látok v našom organizme.
Keď dôjde v našom tele vďaka konzumácii kyselinotvorných potravín k zvýšeniu pH krvi, náš organizmus sa stretáva s problémami. Vtedy hovoríme o prekyslení organizmu.
Aby naše telo fungovalo správnym spôsobom je dôležité udržiavať prijateľnú hodnotu acidobázickej rovnováhy v našom organizme. V prípade, že chcete zistiť nakoľko je Váš organizmus prekyslený použite na pH papieriky. Na základe kyslosti Vášho moču zistíte ako na tom s prekyslením ste. Kyslosť (pH) moču by sa mala pohybovať od 6 do 7.
Keď chcete, aby sa prejavili pozitívne účinky ionizovanej vody na Vašom organizme, vyskúšajte 10 dňovú kúru. Táto kúra má názov „odkysľovacia“. Počas tejto kúra sa odporúča piť minimálne 1 liter ionizovanej vody denne. Väčší pohár (zhruba 3 dcl) ráno po prebudení a ďalšie počas dňa, v časoch podľa toho aké Vy sami uznáte za vhodné.
Ionizovaná voda sa vo svete používa k liečbe rôznych chorôb ako je napr. chronická hnačka, chronické zažívacie ťažkosti atď. Ďalšou veľkou výhodou ionizovanej vody je fakt, že pôsobí ako silný antioxidant a tým pomáha znižovať kyslosť Vášho organizmu.
Najnovšie články
Mechanický filter – základ čistej vody v domácnosti
Prečo je mechanický filter na hlavnom prívode vody nevyhnutnosťou v každej domácnosti?
Úprava vody je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie, domácnosť aj technológie v nej. Jedným z najzákladnejších, no pritom najdôležitejších prvkov v celom systéme úpravy vody je mechanický filter. Tento filter sa inštaluje hneď na hlavný prívod vody do objektu – či už ide o rodinný dom, byt, chatu alebo firemné priestory.
Z nášho pohľadu – odborníkov na úpravu vody – by žiadna domácnosť nemala fungovať bez kvalitného mechanického filtra. A to nielen z hygienických, ale aj z technických a ekonomických dôvodov. V tomto článku si vysvetlíme, prečo tomu tak je, čo všetko tento filter zachytí, aké problémy pomáha riešiť, a prečo je pravidelná kontrola a výmena filtračnej vložky absolútne nevyhnutná.
Sodík v zmäkčenej vode – reálny vplyv na zdravie pri rôznych východzích úrovniach tvrdosti vody
Zmäkčená voda je bežne používaná v domácnostiach a priemyselných zariadeniach, najmä kvôli svojej schopnosti predchádzať tvorbe vodného kameňa, ktorý môže poškodiť zariadenia, potrubia a spotrebiče. Proces zmäkčovania vody prebieha prostredníctvom technológie nazývanej iontová výmena, ktorá nahrádza minerály ako vápnik a horčík sodíkom. Tento proces, aj keď veľmi účinný pri zmierňovaní tvrdosti vody, má však svoj vedľajší efekt – zvyšuje obsah sodíka v pitnej vode.
Sodík je dôležitý minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v udržiavaní rovnováhy tekutín v tele, nervovom systéme a v procese svalových kontrakcií. Avšak, nadmerná konzumácia sodíka môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie, najmä ak ide o osoby, ktoré sú citlivé na zvýšený príjem soli. Preto je dôležité pochopiť, ako zmäkčenie vody ovplyvňuje obsah sodíka a aký môže mať tento proces dopad na zdravie, najmä pri rôznych úrovniach tvrdosti vody.
Vo väčšine domácností, kde je tvrdosť vody vysoká, sa zmäkčovanie vykonáva s cieľom predchádzať hromadeniu vápnika a horčíka v potrubiach a spotrebičoch, ale táto úprava môže viesť k zvyšovaniu obsahu sodíka v pitnej vode. V závislosti od úrovne tvrdosti vody môže byť obsah sodíka v zmäkčenej vode veľmi rozmanitý, čo môže mať rôzny vplyv na ľudské zdravie. Tento článok sa bude podrobne zaoberať tým, ako zmäkčovanie vody mení koncentráciu sodíka a aký tento vplyv môže mať pri rôznych úrovniach tvrdosti vody.
Význam pravidelného testovania vody pri dlhodobom používaní zmäkčovačov vody
Zmäkčovač vody je pre mnohé domácnosti kľúčovým pomocníkom – chráni spotrebiče, predlžuje životnosť potrubí a zlepšuje kvalitu vody. Mnohí však po jeho inštalácii nadobudnú dojem, že majú na roky vystarané. Pravdou ale je, že aj zmäkčovač potrebuje občasnú pozornosť a tou najdôležitejšou je pravidelné testovanie vody.
Zloženie vody sa totiž v priebehu rokov môže meniť. Či už ide o zmenu zdroja, geologické faktory, sezónne vplyvy alebo stavebné zásahy v okolí, všetky tieto faktory môžu ovplyvniť kvalitu a vlastnosti vody, ktorú denne používame.
V tomto článku si vysvetlíme, prečo nestačí raz nastaviť zmäkčovač a zabudnúť naň. Pozrieme sa na to, ako a prečo sa voda mení, ako to ovplyvňuje fungovanie zmäkčovača a čo môžete spraviť pre to, aby vaša voda bola stále kvalitná a úprava tvrdosti účinná.
Zloženie vody sa mení – často nenápadne, ale významne
Hoci voda na prvý pohľad vyzerá rovnako, jej chemické zloženie sa v priebehu času môže výrazne meniť. Ide najmä o koncentráciu minerálov a prvkov ako sú vápnik, horčík, železo, mangán, dusičnany či rôzne organické látky.
Tieto zmeny nemusia nastať zo dňa na deň, ale pomaly a nepozorovane a presne v tom je ich nebezpečenstvo. Zmäkčovač, ktorý bol pred pár rokmi perfektne nastavený na určitú úroveň tvrdosti vody, dnes nemusí pracovať optimálne, pretože vstupné parametre sa jednoducho zmenili.
Kyslé dažde: Tichý nepriateľ prírody, vody a nášho zdravia
Kyslé dažde predstavujú jeden z najvážnejších ekologických problémov súčasnosti. Vznikajú ako dôsledok znečistenia ovzdušia priemyselnými emisiami, ktoré sa spájajú s atmosférickou vlhkosťou a vo forme kyslých zrážok sa vracajú späť na zem. Tento fenomén má negatívny dopad na pôdu, rastlinstvo, vodné zdroje, stavebné materiály a v neposlednom rade aj na zdravie človeka. Kyslé dažde majú vážne následky na všetky zložky ekosystému preto je dobré podporovať obnoviteľné zdroje energie a šetriť elektrinou. Kyslé dažde sú toxické pre naše telo, zdravie aj našu planétu
Sme hrdými partnermi