
Destilovaná voda. Je pre človeka nebezpečná? Ako vzniká?
Akú vodu môžeme považovať za destilovanú a ako sa odlišuje od iných druhov vôd?
Za destilovanú vodu môžeme považovať vodu, ktorá už prešla procesom destilácie.
amotný proces spočíva v tom, že voda je zbavená minerálnych látok, ktoré obsahovala. Týmto spôsobom následne došlo k zmene skupenstva na vodnú paru.
Tento proces môže prebiehať postupne napr. odparením na slnku alebo zohriatím vody v bode varu. Pri procese destilácie dôjde k oddeleniu všetkých látok, ktoré sa vo vode nachádzajú a ostane len samotné H2O.
Destilovaná voda je číra, priehľadná kvapalina, vykazuje znaky modrej farby. Destilovaná voda nemá žiaden zápach a ani žiadnu chuť. Medzi ďalšie jej vlastnosti patrí to, že nie je vodivá, teplota varu je 100°C a pH je 7.
Teoreticky by sme za destilovanú vodu považovať aj sneh alebo dážď a to z toho dôvodu, že vzniká odparovaním z jazier, morí alebo oceánov. Rozdiel však spočíva v tom, že pri návrate na zem dážď zachytí zo vzduchu baktérie, chemikálie a prachové častice.
Všeobecne sa destilovaná voda neodporúča k pitiu a to z dôvodu, že sa nepovažuje za charakter pitnej vody. Jej konzumáciou môže dôjsť k poškodeniu črevnej výstelky a to tým, že destilovaná voda neobsahuje žiadne ióny a ani minerály.
Je potvrdený negatívny účinok na metabolizmus vodného a minerálneho hospodárstva a rovnako tak poruchy stálosti vnútorného prostredia zo zmenami sekrécii hormónov. Vyššie močenie vedie následne ku stratám iónov z vnútorného prostredia.
Nesprávne rozdeľovanie vody v organizme a pokles hladiny elektrolytov môže mať za následok až funkčné poruchy vnútorných orgánov. Z týchto dôvodov sa jej konzumácia považuje za nebezpečnú. Príznakmi, ktoré môžete pozorovať po konzumácii destilovanej vody sú slabosť, svalové kŕče, celková únava, bolesti hlavy či poruchy srdcového rytmu.
Na trhu nájdete firmy, ktoré ponúkajú domáce destilátory. Ich tvrdenie je, že ide o dokonale čistú, pitnú vodu, ktorá je zbavená všetkých chemikálií a ťažkých kovov, vďaka ohrevu vody pri viac ako 100°C. Zabúdajú však dodať, že voda pri ohreve stráca aj všetky minerálne látky, ktoré človek potrebuje pre správnu funkciu organizmu.
Jediným upozornením týchto firiem je, že pri prvom použití destilátora môže voda obsahovať určité zvyšky z výroby a preto neodporúčajú piť prvé 4 litre destilovanej vody.
Informácie o použití destilovanej vody nebudú cudzie vodičom. Keďže destilovaná voda sa používa do auto akumulátorov, chladičov, na riedenie letných a zimných zmesí do ostrekovačov. Ďalej sa využíva pre domáce a priemyslové zvlhčovače vzduchu, laboratórne roztoky a taktiež pre chemické účely.
Pri príprave pokrmov varením s použitím destilovanej vody došlo k strate všetkých podstatných prvkov potravín. Ide o prvky, ktoré si organizmus sám nedokáže vyrobiť. Ide o vysoké straty vápenatých iónov, horečnatých iónov a stopových prvkov. V dôsledku absencií týchto iónov dochádza k zvýšenému riziku toxického účinku ťažkých kovov, ktoré sú súčasťou potravy.
Pravidelná konzumácia alebo jednorazový príjem väčšieho objemu destilovanej vody predstavuje pre človeka zdraviu nebezpečné riziko.
Potrebujete destilovanú vodu na technické alebo laboratorné účely? Pozrite si naše prehľad našich najlepších destilátorov.
Najnovšie články
Kyslé dažde: Tichý nepriateľ prírody, vody a nášho zdravia
Kyslé dažde predstavujú jeden z najvážnejších ekologických problémov súčasnosti. Vznikajú ako dôsledok znečistenia ovzdušia priemyselnými emisiami, ktoré sa spájajú s atmosférickou vlhkosťou a vo forme kyslých zrážok sa vracajú späť na zem. Tento fenomén má negatívny dopad na pôdu, rastlinstvo, vodné zdroje, stavebné materiály a v neposlednom rade aj na zdravie človeka. Kyslé dažde majú vážne následky na všetky zložky ekosystému preto je dobré podporovať obnoviteľné zdroje energie a šetriť elektrinou. Kyslé dažde sú toxické pre naše telo, zdravie aj našu planétu
Mýtus alebo fakt? Ionizovaná voda ako elixír zdravia
Prečo je pitie ionizovanej zásaditej vody kľúčom k zdraviu a vitalite
Voda je základným prvkom nášho tela – tvorí viac než 70 % jeho objemu. Rovnako ako ryby potrebujú čistú vodu na prežitie v akváriu, aj naše bunky potrebujú kvalitnú vodu, aby mohli správne fungovať. Práve preto sa v posledných rokoch dostáva do popredia téma ionizovanej zásaditej vody, ktorá podľa mnohých odborníkov ponúka pre zdravie človeka výnimočné benefity.
Železo vo vode: Riziká a riešenia pre vašu domácnosť
Železo vo vode: Riziká a riešenia pre vašu domácnosť
Voda by mala byť čistá, zdravotne nezávadná a bez nepríjemnej chuti či zápachu. Mnohí ľudia však ani netušia, že problém v ich domácnosti môže spôsobovať zvýšený obsah železa vo vode. Tento prirodzene sa vyskytujúci prvok síce zohráva dôležitú úlohu v ľudskom organizme, no v nadbytku môže škodiť – nielen zdraviu, ale aj technike, sanitárnym zariadeniam a samotnému vodovodnému systému. V pitnej vode je prípustná koncentrácia železa maximálne 0,5 mg/l. Ak je hodnota vyššia, dochádza k viacerým nežiaducim javom.
Ťažké kovy vo vode : Tichá hrozba ktorú môžeme zastaviť
Ťažké kovy vo vode: Tichá hrozba, ktorú môžeme zastaviť
Mnohé zdravotné problémy, ktoré sa dnes objavujú čoraz častejšie, majú svoj pôvod nie len v strave či ovzduší, ale aj v tom, čo pijeme. Ťažké kovy ako olovo, kadmium či ortuť sa nenápadne dostávajú do podzemných vôd, a následne končia v našich domácnostiach. Ich účinky sú dlhotrvajúce a závažné – od poškodenia nervového systému cez ochorenia obličiek až po rakovinu.
Tieto toxické prvky sa v tele ukladajú do pečene, kostí či obličiek, a organizmus ich nedokáže prirodzene odstrániť. Problém je o to väčší, že voľným okom ich vo vode nespozorujeme. Môžu byť prítomné v pitnej vode, ktorú denne konzumujú celé rodiny, vrátane detí a tehotných žien.
Sme hrdými partnermi