Powered by Smartsupp Čo je ozón a aké má vlastnosti? | Marlus Group
Ozón: vysvetlenie jeho vlastností a účinkov

Ozón je vysoko reaktívne a nestabilné spojenie troch atómov kyslíka. Samotné slovo pochádza z gréckeho ozeínu , čo znamená „cítiť“.

A veru nie bez dôvodu, pretože plyn má typický zápach, ktorý je niekedy badateľný na zle vetraných miestach s mnohými (starými) kopírovacími strojmi alebo po búrke s veľkým množstvom bleskov. Chemický vzorec je O3.

Existujú dva typy ozónu.

“Zlý ozón” je súčasťou znečisťovania ovzdušia, čo je niekedy vidieť v spodnej vrstve atmosféry. Ozón v spodnej vrstve vzduchu (troposféra) na úrovni zeme sa vytvára v horúcich dňoch vplyvom slnečného svetla (UV ultrafialového svetla) na vzduch znečistený oxidmi dusíka a prchavými organickými zlúčeninami.

“Dobrý ozón” sa nachádza v hornej vrstve atmosféry a je zodpovedný za ochranu obyvateľov na Zemi pred škodlivým UV žiarením. Ozón v ozónovej vrstve (vo stratosfére vo výške 15 až 45 km) chráni zemský povrch pred škodlivým slnečným UV žiarením.

 

Kde je v atmosfére ozón?

 

Aké sú akútne fyziologické a príznakové účinky ozónu?

Ako funguje ozón

Ozón sa vytvára, keď sa molekuly kyslíka (O2) rozpadnú pridaním energie, čo vytvára dva individuálne atómy kyslíka (O1). Tiet oatómy kyslíka(O1) spoločne s ďalšími molekulami kyslíka (O2) vytvárajú ozón(O3).

Tretí atóm kyslíka je nestabilný a môže sa spájať s organickými a anorganickými molekulami, aby sa zničili alebo zmenili počas oxidácie. V ovzduší tieto organické molekuly môžu byť vírusy, baktérie, plesne, atď. Ako náhle tretí nestabilný atóm vykoná svoje oxidačné povinnosti, vytvorí vedľajší produkt a to O2.

Ozón je najsilnejšie oxidačné činidlo, ktoré môže byť bezpečne používané v plaveckých bazénoch a kúpeľoch.

Generátory ozónu, generujú ozón aby zabíjal mikro organizmy a zoxidovali organické a anorganické nečistoty. Aby sa zlikvidovali chemické vedľajšie produkty z bazénov a víriviek, ako aj počas prania a z pitnej vody. Ozón je celosvetovo uznávaný a schválený organizáciou EPI, pre dezinfekčné účinky a používa sa už celé storočie po celom svete ako dezinfekčný prostriedok do vody.

 

Je v ozónovej vrstve diera? Alebo príliš málo ozónu?

antarktída ozónová dieraDiera v ozónovej vrstve je každoročné opakujúce sa zníženie hrúbky ozónovej vrstvy nad južným pólom. V októbri a novembri (antarktická jar). V stratosfére existuje veľká vrstva ozónovej vrstvy. Tento „dobrý“ ozón nás chráni pred škodlivým slnečným UV žiarením. Bez tohto ozónu by bol život v skutočnosti nemožný.

Zlý ozón v nižšej atmosfére, ktorý tak môžeme vdýchnuť, môže mať škodlivé účinky.  „Dobrý“ ozón v ozónovej vrstve je chemicky totožný so „zlým“ ozónom na úrovni zeme, ale chemické reakcie vedúce k tvorbe ozónu v ozónovej vrstve sa líšia od reakcií v dolnej atmosfére.

Niektoré chemické zlúčeniny, ako sú chlór fluórované uhľovodíky, zlúčeniny brómu, … môžu narušiť reakcie spojené s tvorbou ozónu v ozónovej vrstve, čo povedie k zníženiu koncentrácie ozónu v ozónovej vrstve (alebo inými slovami ozónu) vrstva narastie). Z geografických a klimatologických dôvodov je tento pokles najvýraznejší nad južným pólom.

Látky poškodzujúce ozónovú vrstvu sa často používali v chemickom priemysle, napríklad ako chladivo alebo ako dezinfekčný prostriedok v poľnohospodárstve, a sú to veľmi stabilné chemické zlúčeniny, ktoré im umožňujú zostať dlho v atmosfére. Môže trvať až 50 rokov, kým sa dostanú do stratosféry a nakoniec sa zhoršia; Väčšina z týchto látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu je už zakázaná, ale vzhľadom na ich dlhú životnosť to môže trvať ešte mnoho rokov, kým ozónová vrstva znovu získa svoju pôvodnú hrúbku.

 

Ktoré účinky na zdravie sú spôsobené vysokými hodnotami ozónu?

Vďaka svojej silnej oxidačnej kapacite môže ozón spôsobovať určité účinky na zdravie v závislosti od koncentrácie vo vzduchu, času vystavenia, citlivosti vystavených osôb a úrovne ich aktivity. V nasledujúcej tabuľke je uvedený prehľad hlavných zdravotných účinkov spôsobených krátkodobou expozíciou:

Úroveň expozície Účinky na zdravie
mierna reakcia

maximálna 1-hodinová koncentrácia ozónu: 180 – 240 µg / m³

  • priemerný pokles funkcie pľúc  <5%, pre citlivé osoby <10%
  • náhodné podráždenie očí (nezávislé od fyzickej námahy)
  • náhodné pľúcne príznaky, ako je kašeľ pre senzitívne
mierna reakcia

maximálna 1-hodinová koncentrácia ozónu: 240 – 360 µg / m³

  • priemerný pokles funkcie pľúc  5-15%, pre citlivé osoby 10-30%
  • podráždenie očí, nosa a krku (nezávisle od fyzickej námahy)
  • pľúcne príznaky, ako je kašeľ, bolesť na hrudníku, dýchavičnosť pre citlivé látky
závažná reakcia

maximálne 1-hodinové koncentrácie ozónu:> 360 µg / m³

  • priemerný pokles funkcie pľúc a > 15%, pre citlivé osoby> 30%
  • pľúcne príznaky, ako je pretrvávajúci kašeľ, bolesť na hrudníku, dýchavičnosť
  • možné pocity nepohodlia ,dýchavičnosti, bolesti hlavy, nevoľnosť

 

Ozón môže vyvolávať rôzne účinky na zdravie, medzi ktoré patria zmeny v pľúcnych funkciách; Ostatné zlúčeniny prítomné v „letnom smogovom kokteile“ spôsobujú pálenie očí, kašeľ a podráždenie slizníc.

Výskyt týchto príznakov závisí od rôznych faktorov ako je koncentrácia ozónu : čím vyššia je koncentrácia, tým viac ľudí bude prejavovať príznaky a závažnejšie sťažnosti. Nie je však možné presne povedať, ktoré príznaky možno očakávať od ktorých koncentrácií.

Individuálna citlivosť:

osoby s postihnutím pľúcneho traktu zaznamenajú účinok skôr ako osoby s normálnou funkciou pľúc. Očakáva sa, že deti budú vnímavejšie. Okrem toho existuje takzvaná skupina „respondentov“ (asi 10% populácie), ktorí sú citlivejší na epizódy smogu z neznámych dôvodov.

Fyzická aktivita:

intenzívnym úsilím vonku sa dýchanie zrýchli a pľúca prejde každú sekundu väčším množstvom vzduchu. V porovnaní s pokojnou osobou to vedie k väčšej expozícii ozónu, a teda k väčšej pravdepodobnosti účinku.

Európsky prah 180 µg / m³ na informovanie obyvateľstva sa preto nemôže považovať za prahovú hodnotu účinku, pri ktorej absolútne nikto neutrpí žiaden účinok. WHO (v roku 1990) však predpokladala, že účinky koncentrácií nižších ako 200 µg / m³ budú mať obmedzenú závažnosť a budú prevažovať iba v menej ako 5% celkovej populácie. Varovanie celej populácie pri nižších úrovniach koncentrácie sa preto neodporúča.

Týka sa to kĺzavej stupnice a hoci je to trochu umelo, je možné hovoriť o miernej odpovedi pri (hodinovej priemernej) koncentrácii 180 – 240 µg / m³, miernej odpovedi pri 240 – 360 µg / m³ a závažnej odozva nad 360 µg / m3.

Účinky je možné zmierniť prijatím určitých bezpečnostných opatrení. Z vyššie uvedeného je zrejmé, že účinkom epizód vrcholov ozónu je možné zabrániť alebo ich obmedziť zabránením vysokej fyzickej aktivity vonku na poludnie alebo počas skorého večera (12:00 – 20:00). Tieto bezpečnostné opatrenia musia prijať jednotlivé osoby s citlivosťou na pľúcny trakt a deti, počínajúc koncentráciami 180 µg / m³; Od 240 μg / m³ by sa celá populácia mala riadiť týmito pokynmi.

 

Čo môžem urobiť, aby som zabránil vysokým koncentráciám ozónu?

Ako už bolo spomenuté , zložité počítačové modely nám hovoria, že znečistenie ozónom sa zníži iba vtedy, keď:

  1. emisie prekurzorov ozónu sa drasticky znížia (o 60 – 70%)!
  2. tieto opatrenia sa prijímajú v celej Európe!
  3. opatrenia sa prijímajú nielen počas vrcholov ozónu, ale počas celého roka!

 

Ako môžeme každý prispieť k tomu aby bolo menej ozónu v ovzduší ? Napríklad:

Je ozón škodlivý len pre rastliny ?

Nie, znečistenie ozónom má tiež dôsledky na životné prostredie a hospodárstvo. Po krátkom vystavení vysokým koncentráciám ozónu niektoré rastliny vykazujú viditeľné poškodenie listov. Okrem toho má ozón tiež kumulatívny škodlivý vplyv na plodiny, ktorý sa prejavuje zníženým rastom a odolnosťou proti stresu.

Vystavenie vysokým koncentráciám ozónu okrem iného zníži úrodu obilia.  Vďaka svojej vysokej reaktivite ovplyvňuje ozón aj povrch materiálov, ako sú niektoré plasty a farby, čo môže mať za následok zmenu farby.

 

Ako je to s ozónom, ktorý sa používa na čistenie vzduchu si môžete prečítať tu.

Najnovšie články

chuť vody po zmäkčovači
4.6.2025

Zmení sa chuť vody po zmäkčovači?

Otázka zmeny chuti vody po jej úprave zmäkčovačom patrí medzi najčastejšie obavy zákazníkov. Mnohí sa pýtajú, či je mäkká voda vhodná na pitie, či má inú chuť a či neobsahuje nežiaduce látky. V tomto článku si vysvetlíme, čo presne zmäkčovač vody robí, ako ovplyvňuje chuť vody a pre koho má význam upravenú vodu ďalej filtrovať.

Ako funguje zmäkčovač vody?
Zmäkčovač vody odstraňuje z vody vápnik a horčík – hlavné príčiny vodného kameňa. Pracuje na princípe iónovej výmeny, kde sa ióny vápnika a horčíka nahrádzajú sodíkom. Vďaka tomu voda nespôsobuje zanášanie potrubí, predlžuje životnosť spotrebičov a znižuje spotrebu pracích a čistiacich prostriedkov.

Zmení sa chuť vody po zmäkčení?
Áno, ale len mierne. Niektorí ľudia si zmenu všimnú, iní vôbec. Všetko závisí od pôvodnej tvrdosti vody, citlivosti chuťových buniek a osobných preferencií.
Tu sú hlavné dôvody, prečo môže mäkká voda pôsobiť chuťovo odlišne:

Zníženie minerálov: Po zmäkčení klesne obsah vápnika a horčíka. To môže vytvoriť pocit, že voda je „mäkšia“ nielen technicky, ale aj chuťovo.

Prítomnosť sodíka: V procese výmeny iónov sa do vody dostane malé množstvo sodíka. Chuť však neovplyvní natoľko, aby bola slaná alebo nepríjemná – sodíkové hodnoty zostávajú hlboko pod hygienickými limitmi.

Znížená „tvrdosť“ chuti: Tvrdá voda má niekedy kovový alebo minerálny podtón. Po zmäkčení voda pôsobí čistejšie a neutralnejšie.

Je mäkká voda po zmäkčovači pitná?
Áno, vo väčšine prípadov bez problémov. Pri zmäkčovaní vody z verejného vodovodu zostáva kvalita vody v súlade s hygienickými normami. Množstvo sodíka, ktoré sa do vody počas úpravy dostane, je veľmi nízke a neovplyvňuje zdravotnú bezpečnosť vody.
Ak má niekto špecifické požiadavky na pitnú vodu, napríklad kvôli diétnemu režimu alebo pri príprave detskej stravy, môže do systému zaradiť kuchynský filter, ktorý vodu ďalej upraví podľa individuálnych potrieb.

Ako upraviť chuť vody, ak vám po zmäkčení nevyhovuje?
Nie každému vyhovuje chuť mäkkej vody. Ak patríte medzi citlivých konzumentov, pomôže niekoľko krokov:

Nainštalujte uhlíkový filter – odstráni zvyškové pachy, chlór a zlepší chuť vody.

Používajte dvojstupňové riešenie – zmäkčovač na celý dom a filtračný systém v kuchyni.

Nechajte vodu odstáť – čerstvo zmäkčená voda môže mať zmenený vnem, ktorý po pár minútach v pohári ustúpi.

Skúste reverznú osmózu – ideálne riešenie pre ľudí, ktorí chcú najčistejšiu vodu bez minerálov.

Čo hovoria zákazníci?
Naši zákazníci zvyčajne hodnotia chuť vody po zmäkčení pozitívne. Väčšina si zmenu ani nevšimne, alebo ju opisuje ako príjemnú. Niektorí dokonca tvrdia, že voda pôsobí čistejšie a sviežejšie. Výnimky tvoria najmä ľudia s veľmi citlivým jazykom alebo tí, ktorí boli zvyknutí na „tvrdšiu“ chuť vody.

Záver
Chuť vody po zmäkčovači sa môže mierne zmeniť, ale zostáva zdravotne nezávadná, pitná a v mnohých prípadoch aj príjemnejšia. Voda zmäkčená správne nastaveným zariadením spĺňa všetky normy a poskytuje množstvo výhod pre domácnosť aj zdravie spotrebičov. Ak si chcete byť istí, že vaša voda má ideálnu kvalitu aj chuť, radi vám pomôžeme s výberom vhodného riešenia presne pre vás.

Prečítať článok
poruchy zmakčovača vody
4.6.2025

Najčastejšie poruchy zmäkčovača vody a ako sa im vyhnúť

Zmäkčovače vody zohrávajú kľúčovú úlohu v domácnostiach, firmách aj priemyselných prevádzkach. Predlžujú životnosť spotrebičov, znižujú spotrebu pracích a čistiacich prostriedkov a chránia potrubia pred vodným kameňom. Aby však zmäkčovač vody fungoval správne a efektívne, je potrebné sa oň starať a venovať pozornosť príznakom možných porúch.
V tomto článku sa pozrieme na najčastejšie poruchy zmäkčovačov vody, vysvetlíme ich príčiny a poradíme, ako im predísť.

1. Tvrdá voda aj po inštalácii zmäkčovača
Ak sa po inštalácii zmäkčovača stále objavujú stopy vodného kameňa na batériách či skle, problém môže byť v nastavení tvrdosti vody. Zariadenie musí byť kalibrované podľa aktuálnej tvrdosti vstupnej vody.
Riešenie:Pravidelne merajte tvrdosť vody testovacím pásikom a podľa potreby upravujte nastavenie zariadenia. V prípade pochybností kontaktujte odborníka na úpravu vody, ktorý zabezpečí presnú kalibráciu.

2. Nedostatočná regenerácia ionomeniča
Zmäkčovač vody pracuje na báze ionomeniča, ktorý si vyžaduje pravidelnú regeneráciu pomocou soľného roztoku. Ak regenerácia neprebieha správne, zariadenie stráca účinnosť a tvrdosť vody stúpa.
Najčastejšie príčiny:

Nízka hladina soli v zásobníku

Zanesený injektor alebo soľný ventil

Porucha časovača alebo elektroniky

Prevencia:Kontrolujte zásobník soli aspoň raz mesačne, používajte kvalitnú tabletovanú soľ a raz ročne nechajte zariadenie odborne skontrolovať.

3. Soľ sa nerozpúšťa v zásobníku
Niekedy sa soľ v nádrži začne zhlukovať do tvrdých blokov – tzv. “soľná krusta” alebo “soľný most”. Tento jav bráni vytvoreniu správneho soľného roztoku a znemožňuje regeneráciu filtračnej náplne.
Ako tomu predísť:

Neprekračujte odporúčanú hladinu soli

Pravidelne premiešavajte soľ v zásobníku

Používajte len soľ odporúčanú výrobcom

Zabezpečte, aby bola nádrž vždy suchá pri dosýpaní

4. Znížený prietok vody
Ak sa zníži prietok vody v domácnosti, príčinou môže byť upchatý filtračný systém, zanesený ventil alebo problém v ovládacej hlave zmäkčovača.
Riešenie:Skontrolujte predfilter pred zmäkčovačom, prípadne zavolajte odborný servis, ktorý zariadenie vyčistí a obnoví jeho výkon.

5. Elektronické poruchy alebo výpadky napájania
Moderné zmäkčovače vody často fungujú s digitálnym ovládaním. Výpadky elektriny alebo prepätia môžu poškodiť riadiacu jednotku a ovplyvniť celý chod zariadenia.
Prevencia:

Používajte prepäťovú ochranu

Po výpadku skontrolujte nastavenia

Zvážte záložné napájanie pre dôležité systémy

6. Zápach alebo zmena chuti vody
Aj keď zmäkčovač primárne odstraňuje tvrdosť, môže sa v ňom časom usádzať biofilm alebo baktérie, ak sa nečistí.
Odporúčanie:
Aspoň raz ročne prepláchnite zmäkčovač dezinfekčným roztokom určeným pre tento účel. Pri podozrení na zápach kontaktujte odborný servis, ktorý zabezpečí hygienickú údržbu.

Ako predísť poruchám zmäkčovača vody
Aby zmäkčovač fungoval dlhodobo a bez problémov, dodržiavajte niekoľko jednoduchých zásad:

Pravidelná kontrola a údržba: Nezabúdajte na servis aspoň raz ročne.

Používajte kvalitnú soľ: Lacné varianty môžu zanášať systém.

Filtrujte vodu pred vstupom do zmäkčovača: Predfilter zachytí piesok a hrdzu, ktoré by mohli poškodiť mechanizmus.

Sledujte tvrdosť vody: Pravidelným meraním získate prehľad o výkone zariadenia.

Zverte inštaláciu a servis odborníkom: Kvalitne nainštalovaný zmäkčovač funguje spoľahlivo celé roky.

Záver
Správne fungujúci zmäkčovač vody výrazne zvyšuje komfort bývania a predlžuje životnosť domácich spotrebičov. Väčšine porúch sa dá ľahko predísť pravidelnou údržbou a kontrolou. Ak si nie ste istí stavom vášho zariadenia, neváhajte nás kontaktovať. Naša spoločnosť sa špecializuje na profesionálnu úpravu vody a radi vám pomôžeme predísť problémom ešte skôr, ako vzniknú.

Prečítať článok
nastavenie zmakčovača
3.6.2025

Ako správne nastaviť zmäkčovač vody

Zmäkčovač vody je čoraz bežnejšou súčasťou domácností, najmä tam, kde je voda tvrdá a plná minerálov, ktoré spôsobujú usadzovanie vodného kameňa. Správne nastavený zmäkčovač nielen chráni vaše spotrebiče a rozvody, ale aj zvyšuje komfort pri sprchovaní, praní či umývaní riadu. Mnoho ľudí si však neuvedomuje, že nesprávne nastavenie môže viesť k zbytočným nákladom, či dokonca k zníženej účinnosti zariadenia.
V nasledujúcom návode vám krok za krokom vysvetlíme, ako zmäkčovač správne nastaviť, aby pracoval efektívne a spoľahlivo.

1. Zistenie tvrdosti vody
Základ úspešného nastavenia zmäkčovača je poznať tvrdosť vody vo vašom regióne.
Ako zistiť tvrdosť vody:

Testovacie pásiky alebo kvapky – dostupné v obchodoch s technikou alebo u špecialistov na úpravu vody.

Údaje od vodárenskej spoločnosti – často dostupné na ich webstránkach.

Digitálny merač tvrdosti vody (napr. TDS meter) – pre presnejšie meranie.

Tvrdosť vody sa udáva v jednotkách:

°dH (nemecké stupne)

ppm (mg/l CaCO₃)

mmol/l

Pre správne nastavenie zmäkčovača budete potrebovať túto hodnotu.

2. Základné parametre zmäkčovača
Moderné zmäkčovače vody umožňujú nastavenie niekoľkých základných hodnôt:

Tvrdosť vstupnej vody – hodnota, ktorú ste zistili.

Zvyšková tvrdosť výstupnej vody – niektoré modely umožňujú nastaviť, že určitá časť minerálov zostane vo vode (napr. 3–5 °dH).

Kapacita zmäkčovacej náplne (živice) – závisí od modelu a objemu zariadenia.

Spotreba vody a soľanky na regeneráciu – optimalizácia šetrí soľ aj vodu.

Typ regenerácie – zariadenie môže regenerovať buď po určitom čase (napr. každé 3 dni), alebo po spracovaní určitého množstva vody.

3. Programovanie zmäkčovača
Každý zmäkčovač má svoj ovládací panel. Postupujte podľa týchto všeobecných krokov (konzultujte aj návod konkrétneho modelu):

Vstúpte do menu nastavení.

Zadajte aktuálnu tvrdosť vody.

Zadajte požadovanú výstupnú tvrdosť (ak to zariadenie umožňuje).

Nastavte typ regenerácie – časovú alebo objemovú.

Zadajte čas, kedy má regenerácia prebiehať (ideálne v noci, napr. o 2:00).

Nastavte aktuálny čas.

4. Dôležité odporúčania

Používajte len kvalitnú tabletovanú soľ určenú pre zmäkčovače.

Pravidelne kontrolujte hladinu soli v zásobníku.

Každých 6–12 mesiacov prepláchnite systém špeciálnym čistiacim prostriedkom pre zmäkčovače.

Raz ročne odporúčame odborný servis.

5. Časté chyby, ktorým sa vyhnúť

Nesprávne zadaná tvrdosť vody – vedie k nadmernej alebo nedostatočnej regenerácii.

Používanie nesprávnej soli (napr. kuchynskej) – môže spôsobiť upchatie alebo poruchy zariadenia.

Zabudnutie na regeneráciu – ak je zmäkčovač nastavený na manuálny režim a regenerácia neprebehne, účinnosť klesá.

Záver
Zmäkčovač vody je výborným pomocníkom pre každú domácnosť, no len vtedy, keď je správne nastavený a pravidelne udržiavaný. Venujte pár minút počiatočnému nastaveniu a údržbe – výsledkom bude dlhšia životnosť spotrebičov, menej vodného kameňa a úspora čistiacich prostriedkov.

Prečítať článok
usadeniny vodného kameňa
2.6.2025

Mám zmäkčovač vody a usadzuje sa mi vodný kameň – čo je za tým?

Zmäkčovač vody je výborný nástroj na ochranu domácnosti pred vodným kameňom. Predlžuje životnosť spotrebičov, znižuje náklady na údržbu a zlepšuje kvalitu vody. Ak sa však vodný kameň aj napriek tomu objavuje, niekde v systéme vznikol problém. Často nejde o poruchu zariadenia, ale o bežné chyby pri jeho obsluhe alebo zanedbanú údržbu. V tomto článku vám vysvetlíme najčastejšie dôvody, prečo sa vodný kameň usádza aj pri použití zmäkčovača.

1. Nedostatok soli v zásobníku
Ak sa v zmäkčovači minie soľ, regenerácia iónomeničovej živice neprebehne správne. Zariadenie prestáva účinne zmäkčovať vodu, aj keď sa môže zdať, že funguje. Voda si tak znovu zachováva vyšší obsah vápnika a horčíka, čo vedie k tvorbe vodného kameňa.
Riešenie: Pravidelne kontrolujte hladinu soli a dopĺňajte ju kvalitnou tabletovanou soľou.

2. Vznik solnej škrupiny
V nádrži na soľ sa niekedy vytvorí tvrdá kôra – tzv. solná škrupina, ktorá spôsobí, že voda nemá priamy kontakt so soľou. Následne sa netvorí dostatočne silný soľný roztok a regenerácia živice je neúčinná.
Riešenie: Skontrolujte, či nie je soľ spečená do tvrdého bloku. V prípade potreby škrupinu rozbite a premiešajte obsah zásobníka.

3. Príliš dlhé intervaly dopĺňania alebo zanedbaná kontrola
Zmäkčovač vody síce funguje automaticky, no stále si vyžaduje základnú starostlivosť. Ak sa dlho nekontroluje alebo sa ignoruje pravidelný servis, môže dôjsť k nesprávnemu chodu alebo zníženiu účinnosti.
Riešenie: Dodržiavajte odporúčané servisné intervaly a aspoň raz mesačne skontrolujte hladinu soli a základné nastavenia.

4. Staršia alebo opotrebovaná živica
Živica vo vnútri zmäkčovača má svoju životnosť, zvyčajne 7 až 10 rokov. Po tejto dobe výrazne klesá jej schopnosť viazať ióny vápnika a horčíka, čo spôsobuje, že tvrdosť vody nie je dostatočne redukovaná.
Riešenie: Po niekoľkých rokoch prevádzky odporúčame odbornú kontrolu a prípadnú výmenu živice.

5. Spotrebiče nie sú napojené na zmäkčenú vodu
V praxi sa stretávame s tým, že niektoré vetvy v rozvodoch sú napojené ešte pred zmäkčovačom. Takáto tvrdá voda sa dostáva napríklad do bojlera, kávovaru či umývačky riadu, kde sa následne usádza vodný kameň.
Riešenie: Skontrolujte, či sú všetky dôležité spotrebiče napojené za zmäkčovačom. V prípade pochybností vieme vykonať odbornú prehliadku pripojenia.

6. Tvorba vodného kameňa pri ohreve vody
Aj kvalitne nastavený zmäkčovač často ponechá vo vode malú zvyškovú tvrdosť (do 2 °dH). Pri ohreve, najmä v bojleroch alebo výmenníkoch, sa aj táto minimálna tvrdosť môže zrážať a vytvárať usadeniny.
Riešenie: Na ochranu zariadení s ohrevom odporúčame doplniť systém o dávkovač siliphosu, polyfosfátový filter alebo magnetickú ochranu.

Záver
To, že sa vám aj napriek zmäkčovaču tvorí vodný kameň, neznamená, že zariadenie nefunguje. Väčšinou ide o zanedbanú obsluhu, chyby pri dopĺňaní soli alebo drobné prevádzkové nedostatky. Pri starších systémoch môže byť dôvodom aj opotrebovaná živica alebo zle napojené rozvody. Ak si nie ste istí, obráťte sa na odborníkov – radi vám skontrolujeme nastavenia, zapojenie a zabezpečíme maximálnu účinnosť vášho zmäkčovača.

Prečítať článok

Sme hrdými partnermi

sponzor4 Honeywellsponzor3 ResideoAirwatec logojohnguest logoGreenfilter logoLogo Krausen