Powered by Smartsupp Veľká nákaza ťažkými kovmi | Marlus Group
Zdravotné dôsledky prítomnosti ťažkých kovov vo vode a životnom prostredí

Olovo, kadmium a zinok sa ukladajú v obličkách, pečeni i kostiach. Je to len otázka času, kedy táto „časovaná bomba“ vybuchne.

Obyvatelia starovekého Rímu stratili rozum nie kvôli neobmedzenej neviazanosti, ale následkom olovnatosti.

Sami si boli na vine: vodovodné potrubia boli z olova, víno a pokrmy sa požívali z oloveného náradia. Rakovinotvorné olovo sa usádzalo v mozgu a spôsobovalo psychické choroby.

Lekári alarmujú, že nám hrozí podobná tragédia. V našich kostiach sa nachádza 500-krát viac olova než v kostrách predkov spred niekoľko stoviek rokov. Doktorka Halina Strugala – Stawik z Vojvodskej poradne Matky a dieťaťa v Legnici informuje, že 35 % tamojších detí má výrazne prekročenú úroveň „kovov smrti“ v krvi.

 

Nepriateľom č. 1 je olovo

Výskumný Inštitútu Medicíny v Lodži potvrdzuje mienku, že nadbytok olova spôsobuje nedostatočný duševný vývoj. U psychických previnilcov sa potvrdila v krvi veľká dávka tohto prvku. Môžeme teda povedať, že súčasný Poliak je v podstate mutantom. Pred niekoľkými rokmi to oficiálne priznali odborníci zo Svetovej Organizácie Zdravia (WHO). Našu krajinu chápu ako „experimentálny polygon“. Američania sa prizerajú poľským „pokusným králikom“ s vedeckou nedočkavosťou, lebo jeme v šalátoch 100-krát viac olova ako obyvateľ v USA.

V Sliezsku sa rodia postihnutí novorodenci. V ich krvi lekári odhalili 4-krát viac olova ako u detí vo Veľkopoľsku, Pomorí alebo na Mazovsku. Matka 7-ročnej Moniky hovorí, ako dieťa počas prechádzky centrom mesta Katovice stratilo vedomie. Pohotovostný lekár priznal, že je to „kyslíkový infarkt“.

Vojvodský Odbor ochrany prostredia v Katoviciach priznal, že najviac ohrozeným regiónom je Dąbrówka Wielka v Hornom Sliezsku. Táto obec leží v tzv. zóne C, kde platí zákaz spracovania zeleniny.

Zákaz je zákaz a poľnohospodári, ktorí svoje „hektáre“ majú neďaleko banícko-hutníckeho kombinátu „Biely Orol“, každý rok zberajú 20 ton nakazených zemiakov, mrkvy a kapusty. Treba to brať tak, ako to ide. Niet si z čoho vyberať. Ľudia aj tak nevedia voľným okom, či kapusta je zo Sliezska alebo z Veľkopoľska – pokrčí ramenami majiteľ zeleninovo-ovocného obchodu v centre Bytomia.

 

Ďôsledky požívania ťažkých kovov

„Voľným okom“ nevidieť ťažké kovy. Olovo, kadmium, zinok prechádzajú aj tak bez ťažkostí do vnútra organizmu, ukladajú sa v obličkách, kostiach, pečeni. Iba od odolnosti organizmu závisí, kedy táto „časovaná bomba“ vybuchne.

Otrava, ktorú človek pohltil do seba, musí byť vylúčená v priebehu 24 hodín. Avšak to je teória. V skutočnosti na to nie sú podmienky, keďže človek ako špongia vstrebáva „kovy smrti“ – poznamenávajú odborníci z Odboru Toxikológie Medicínskej Akadémie. Viac ako 55 percent úmrtí v Sliezsku je zapríčinených chorobami krvného obehu, a každý piaty obyvateľ umiera na rakovinu. Oslabený organizmus nie je schopný sa účinne brániť.

Nedostatok magnézia – jediného antidóta na „kovy smrti“ v našom tele je rovnako veľké ako natlačenie olovom. Dieťa v USA má 30-55 mikrogramov magnézia vo vlasoch, v Dánsku – približne 30 a v Poľsku ledva 10 mikrogramov. Magnézium zabraňuje vniknutiu olova do mozgu, odkiaľ už nie je možné ho odstrániť. Tuhosť (neohybnosť, nepružnosť) svalstva a porucha reči sú niektoré z príznakov Parkinsonovej choroby. Jej pôvodcom je iný kov – hliník. Nadbytok ortuti je zárukou straty funkčnosti mužských pohlavných žliaz, vysokého tlaku, choroby obličiek a kostí.

Olovo v krvi, ortuť vo vlasoch, zlúčeniny chlóru v tukových tkanivách a kadmium v obličkách. Výskum Štátneho Ústavu Hygieny oberá o spánok obyvateľov Olkusza, Piekar Sliezskych, Psar a Bytomia. Hustota kadmia v zemi 48-krát prevyšuje bezpečné dávky v nej. Nedá sa zneutralizovať. Bude hrozbou v zemi najmenej ďalších 30 rokov.

Kadmium sa dostáva na upravované polia vo fosforových hnojivách. V kilograme hnojiva poľské normy pripúšťajú 50 – 138 mg tohto prvku, v čase keď Fíni uznali ako bezpečnú hranicu pre zravie 15 mg. Aby sme ušetrili, kupovali sme z Afriky lacné suroviny do hnojív, ktoré mali smrtiacu dávku 170 mg.

Zelenina pohlcuje viacej ťažkých kovov, keď zem je silne prekyslená. Poľnohospodári, aby boli v súlade so svedomím a normami, používajú na odkyslenie vápno. Avšak toto vápno pochádza z priemyselných odpadov, ktoré sú nakazené kadmiom.

Rané ovocie a zelenina zo záhradiek záhradkárov nie sú vôbec zdravšie. SANEPID si myslí, že ¾ záhradiek sa hodí iba na pestovanie kvetov. Hnojivá, ktoré používajú záhradkári sú v skutočnosti usadeniny z čistiarne odpadov. Pomoc je možné hľadať v zinku, ktorý sa nachádza vo veľkých množstvách v strukovinových rastlinách alebo mlieku. Treba však niečo opraviť. Šťavy, ktoré jeme v špenáte, rebarbore, alebo pijeme z čajom, účinne blokujú asimiláciu zinku.

Kadmium má preto veľký priestor pre ničenie organizmu: spôsobuje rozvoj astmy, prerastanie prostaty, tehotenské komplikácie. Z nadbytku kadmia, podobne ako olova, je možné sa taktiež zblázniť: lekári vymenúvajú ako účinky otravy psychické choroby – od depresie až po schizofréniu.

Najnovšie články

mechanické filtre
21.5.2025

Mechanický filter – základ čistej vody v domácnosti

Prečo je mechanický filter na hlavnom prívode vody nevyhnutnosťou v každej domácnosti?
Úprava vody je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie, domácnosť aj technológie v nej. Jedným z najzákladnejších, no pritom najdôležitejších prvkov v celom systéme úpravy vody je mechanický filter. Tento filter sa inštaluje hneď na hlavný prívod vody do objektu – či už ide o rodinný dom, byt, chatu alebo firemné priestory.
Z nášho pohľadu – odborníkov na úpravu vody – by žiadna domácnosť nemala fungovať bez kvalitného mechanického filtra. A to nielen z hygienických, ale aj z technických a ekonomických dôvodov. V tomto článku si vysvetlíme, prečo tomu tak je, čo všetko tento filter zachytí, aké problémy pomáha riešiť, a prečo je pravidelná kontrola a výmena filtračnej vložky absolútne nevyhnutná.

Prečítať článok
Sodík v zmäkčenej vode
20.5.2025

Sodík v zmäkčenej vode – reálny vplyv na zdravie pri rôznych východzích úrovniach tvrdosti vody

Zmäkčená voda je bežne používaná v domácnostiach a priemyselných zariadeniach, najmä kvôli svojej schopnosti predchádzať tvorbe vodného kameňa, ktorý môže poškodiť zariadenia, potrubia a spotrebiče. Proces zmäkčovania vody prebieha prostredníctvom technológie nazývanej iontová výmena, ktorá nahrádza minerály ako vápnik a horčík sodíkom. Tento proces, aj keď veľmi účinný pri zmierňovaní tvrdosti vody, má však svoj vedľajší efekt – zvyšuje obsah sodíka v pitnej vode. 

Sodík je dôležitý minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v udržiavaní rovnováhy tekutín v tele, nervovom systéme a v procese svalových kontrakcií. Avšak, nadmerná konzumácia sodíka môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie, najmä ak ide o osoby, ktoré sú citlivé na zvýšený príjem soli. Preto je dôležité pochopiť, ako zmäkčenie vody ovplyvňuje obsah sodíka a aký môže mať tento proces dopad na zdravie, najmä pri rôznych úrovniach tvrdosti vody. 

Vo väčšine domácností, kde je tvrdosť vody vysoká, sa zmäkčovanie vykonáva s cieľom predchádzať hromadeniu vápnika a horčíka v potrubiach a spotrebičoch, ale táto úprava môže viesť k zvyšovaniu obsahu sodíka v pitnej vode. V závislosti od úrovne tvrdosti vody môže byť obsah sodíka v zmäkčenej vode veľmi rozmanitý, čo môže mať rôzny vplyv na ľudské zdravie. Tento článok sa bude podrobne zaoberať tým, ako zmäkčovanie vody mení koncentráciu sodíka a aký tento vplyv môže mať pri rôznych úrovniach tvrdosti vody.

Prečítať článok
test vody pre zmäkčovač
19.5.2025

Význam pravidelného testovania vody pri dlhodobom používaní zmäkčovačov vody

Zmäkčovač vody je pre mnohé domácnosti kľúčovým pomocníkom – chráni spotrebiče, predlžuje životnosť potrubí a zlepšuje kvalitu vody. Mnohí však po jeho inštalácii nadobudnú dojem, že majú na roky vystarané. Pravdou ale je, že aj zmäkčovač potrebuje občasnú pozornosť a tou najdôležitejšou je pravidelné testovanie vody. 

Zloženie vody sa totiž v priebehu rokov môže meniť. Či už ide o zmenu zdroja, geologické faktory, sezónne vplyvy alebo stavebné zásahy v okolí, všetky tieto faktory môžu ovplyvniť kvalitu a vlastnosti vody, ktorú denne používame. 

V tomto článku si vysvetlíme, prečo nestačí raz nastaviť zmäkčovač a zabudnúť naň. Pozrieme sa na to, ako a prečo sa voda mení, ako to ovplyvňuje fungovanie zmäkčovača a čo môžete spraviť pre to, aby vaša voda bola stále kvalitná a úprava tvrdosti účinná. 
Zloženie vody sa mení – často nenápadne, ale významne 
Hoci voda na prvý pohľad vyzerá rovnako, jej chemické zloženie sa v priebehu času môže výrazne meniť. Ide najmä o koncentráciu minerálov a prvkov ako sú vápnik, horčík, železo, mangán, dusičnany či rôzne organické látky. 

Tieto zmeny nemusia nastať zo dňa na deň, ale pomaly a nepozorovane a presne v tom je ich nebezpečenstvo. Zmäkčovač, ktorý bol pred pár rokmi perfektne nastavený na určitú úroveň tvrdosti vody, dnes nemusí pracovať optimálne, pretože vstupné parametre sa jednoducho zmenili. 

Prečítať článok
kyslé dažde
15.5.2025

Kyslé dažde: Tichý nepriateľ prírody, vody a nášho zdravia

Kyslé dažde predstavujú jeden z najvážnejších ekologických problémov súčasnosti. Vznikajú ako dôsledok znečistenia ovzdušia priemyselnými emisiami, ktoré sa spájajú s atmosférickou vlhkosťou a vo forme kyslých zrážok sa vracajú späť na zem. Tento fenomén má negatívny dopad na pôdu, rastlinstvo, vodné zdroje, stavebné materiály a v neposlednom rade aj na zdravie človeka. Kyslé dažde majú vážne následky na všetky zložky ekosystému preto je dobré podporovať obnoviteľné zdroje energie a šetriť elektrinou. Kyslé dažde sú toxické pre naše telo, zdravie aj našu planétu

Prečítať článok

Potrebujete poradiť s výberom produktu?

Vyplňte kontaktný formulár a urobíme vám bezplatnú obhliadku a poradenstvo. Alebo nám zavolajte a radi Vám zodpovieme všetky otázky.

Viac ako 25 rokov skúseností

Hotline
Hotline
0905 644 330
Napíšte nám
Napíšte nám
friso@marlus.sk

Sme hrdými partnermi

sponzor4 Honeywellsponzor3 ResideoAirwatec logojohnguest logoGreenfilter logoLogo Krausen