
Mangán je prvkom nevyhnutným pre život a správnu činnosť organizmu.
Tvorí súčasť niektorých enzýmov a bielkovín, je tiež aktivačným faktorom viacerých enzýmov. Zohráva významnú úlohu oxidačných procesoch v ľudskom organizme, pôsobí na činnosť pohlavných žliaz.
Spolu so železom a meďou podmieňuje proces krvotvorby. Podobne ako meď sa môže kumulovať v pečeni.
Mangán však taktiež poškodzuje steny vlásočníc obehového systému. Jeho nadbytok pôsobí ako jed, vyvoláva podráždenie centrálnej nervovej sústavy a cirhózu pečene. Rýchlosť objavenia sa chorobných príznakov otravy závisí od individuálnej citlivosti na zlúčeniny mangánu.
Zdrojom mangánu v povrchových vodách je štruktúra a zloženie geologického ložiska, ako aj splašky najmä z metalurgického, elektrochemického a chemického priemyslu.
V pitnej vode sa mangán a jeho zlúčeniny môžu vyskytovať v dôsledku nedostatočne efektívneho prečistenia povrchovej vody, a taktiež následkom samotnej vodnej úpravy, pretože v časti filtrácie sa používa piesok obsahujúci oxid manganičitý (burel). Pri použití tohto druhu technológie koncentrácia mangánu v pitnej vode často prekračuje schválenú normu.
Prítomnosť mangánu vo vode z vodovodu vplýva na rast mangánových baktérií, ktoré spôsobujú, že voda má nepríjemnú, potuchnutú chuť a vôňu. Mangánové baktérie, ktoré sa tvoria vo vodovodnej sieti, sťažujú dodávanie bezpečnej vody ( z bakteriologického hľadiska), pretože spotrebúvajú tzv. zvyšný chlór, čo môže spôsobiť druhotné znečistenie vody chorobotvornými baktériami.
Výskyt mangánu v pitnej vode a vode používanej v hospodárstve zapríčiňuje vznik škvŕn na sanitárnych zariadeniach a spôsobuje, že voda nie je vhodná na pranie.
Najnovšie články
Mechanický filter – základ čistej vody v domácnosti
Prečo je mechanický filter na hlavnom prívode vody nevyhnutnosťou v každej domácnosti?
Úprava vody je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie, domácnosť aj technológie v nej. Jedným z najzákladnejších, no pritom najdôležitejších prvkov v celom systéme úpravy vody je mechanický filter. Tento filter sa inštaluje hneď na hlavný prívod vody do objektu – či už ide o rodinný dom, byt, chatu alebo firemné priestory.
Z nášho pohľadu – odborníkov na úpravu vody – by žiadna domácnosť nemala fungovať bez kvalitného mechanického filtra. A to nielen z hygienických, ale aj z technických a ekonomických dôvodov. V tomto článku si vysvetlíme, prečo tomu tak je, čo všetko tento filter zachytí, aké problémy pomáha riešiť, a prečo je pravidelná kontrola a výmena filtračnej vložky absolútne nevyhnutná.
Sodík v zmäkčenej vode – reálny vplyv na zdravie pri rôznych východzích úrovniach tvrdosti vody
Zmäkčená voda je bežne používaná v domácnostiach a priemyselných zariadeniach, najmä kvôli svojej schopnosti predchádzať tvorbe vodného kameňa, ktorý môže poškodiť zariadenia, potrubia a spotrebiče. Proces zmäkčovania vody prebieha prostredníctvom technológie nazývanej iontová výmena, ktorá nahrádza minerály ako vápnik a horčík sodíkom. Tento proces, aj keď veľmi účinný pri zmierňovaní tvrdosti vody, má však svoj vedľajší efekt – zvyšuje obsah sodíka v pitnej vode.
Sodík je dôležitý minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v udržiavaní rovnováhy tekutín v tele, nervovom systéme a v procese svalových kontrakcií. Avšak, nadmerná konzumácia sodíka môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie, najmä ak ide o osoby, ktoré sú citlivé na zvýšený príjem soli. Preto je dôležité pochopiť, ako zmäkčenie vody ovplyvňuje obsah sodíka a aký môže mať tento proces dopad na zdravie, najmä pri rôznych úrovniach tvrdosti vody.
Vo väčšine domácností, kde je tvrdosť vody vysoká, sa zmäkčovanie vykonáva s cieľom predchádzať hromadeniu vápnika a horčíka v potrubiach a spotrebičoch, ale táto úprava môže viesť k zvyšovaniu obsahu sodíka v pitnej vode. V závislosti od úrovne tvrdosti vody môže byť obsah sodíka v zmäkčenej vode veľmi rozmanitý, čo môže mať rôzny vplyv na ľudské zdravie. Tento článok sa bude podrobne zaoberať tým, ako zmäkčovanie vody mení koncentráciu sodíka a aký tento vplyv môže mať pri rôznych úrovniach tvrdosti vody.
Význam pravidelného testovania vody pri dlhodobom používaní zmäkčovačov vody
Zmäkčovač vody je pre mnohé domácnosti kľúčovým pomocníkom – chráni spotrebiče, predlžuje životnosť potrubí a zlepšuje kvalitu vody. Mnohí však po jeho inštalácii nadobudnú dojem, že majú na roky vystarané. Pravdou ale je, že aj zmäkčovač potrebuje občasnú pozornosť a tou najdôležitejšou je pravidelné testovanie vody.
Zloženie vody sa totiž v priebehu rokov môže meniť. Či už ide o zmenu zdroja, geologické faktory, sezónne vplyvy alebo stavebné zásahy v okolí, všetky tieto faktory môžu ovplyvniť kvalitu a vlastnosti vody, ktorú denne používame.
V tomto článku si vysvetlíme, prečo nestačí raz nastaviť zmäkčovač a zabudnúť naň. Pozrieme sa na to, ako a prečo sa voda mení, ako to ovplyvňuje fungovanie zmäkčovača a čo môžete spraviť pre to, aby vaša voda bola stále kvalitná a úprava tvrdosti účinná.
Zloženie vody sa mení – často nenápadne, ale významne
Hoci voda na prvý pohľad vyzerá rovnako, jej chemické zloženie sa v priebehu času môže výrazne meniť. Ide najmä o koncentráciu minerálov a prvkov ako sú vápnik, horčík, železo, mangán, dusičnany či rôzne organické látky.
Tieto zmeny nemusia nastať zo dňa na deň, ale pomaly a nepozorovane a presne v tom je ich nebezpečenstvo. Zmäkčovač, ktorý bol pred pár rokmi perfektne nastavený na určitú úroveň tvrdosti vody, dnes nemusí pracovať optimálne, pretože vstupné parametre sa jednoducho zmenili.
Kyslé dažde: Tichý nepriateľ prírody, vody a nášho zdravia
Kyslé dažde predstavujú jeden z najvážnejších ekologických problémov súčasnosti. Vznikajú ako dôsledok znečistenia ovzdušia priemyselnými emisiami, ktoré sa spájajú s atmosférickou vlhkosťou a vo forme kyslých zrážok sa vracajú späť na zem. Tento fenomén má negatívny dopad na pôdu, rastlinstvo, vodné zdroje, stavebné materiály a v neposlednom rade aj na zdravie človeka. Kyslé dažde majú vážne následky na všetky zložky ekosystému preto je dobré podporovať obnoviteľné zdroje energie a šetriť elektrinou. Kyslé dažde sú toxické pre naše telo, zdravie aj našu planétu
Sme hrdými partnermi